John Mauldin este analist economic, autor de cărți publicate de New York Times, colaborator la CNBC și Bloomberg TV și fost CEO la American Bureau of Economic Research.

În toamna anului trecut, el a făcut o prezentare a sistemului de pensii din Europa, arătând care sunt țările cu cel mai ridicat risc, în opinia sa, pentru cetățenii care vor ajunge să trăiască din pensiile de stat.

Marea Britanie se îndreaptă spre o implozie

UK are un deficit de economii de 4 trilioane de dolari, pe termen scurt, și este proiectat să crească cu 4% pe an, astfel încât să ajungă la 33 de trilioane de dolari până în 2050.

Acest lucru se întâmplă într-o țară în care PIB-ul este de 3 trilioane de dolari, ceea ce înseamnă că deficitul pe termen scurt este deja mai mare decât întreaga economie și, chiar dacă inflația este modestă, situația se va înrăutăți - este de părere Mauldin.

Franța, Belgia, Germania, Austria și Spania

Franța, Belgia, Germania, Austria și Spania - toate aceste țări se bazează pe sistemul ”pay-as-you-go”, adică plătește ”pe măsură ce merge” sau cu alte cuvinte aceste state nu au nimic salvat în cuferele lor publice pentru viitoarele obligații de pensii, iar banii ies din bugetul general în fiecare an.

Criza pentru aceste țări este destul de previzibilă, pentru că numărul celor care se pensionează este tot mai mare, pe măsură ce numărul celor care contribuie la ”cufărul” național este tot mai mic.

Ungaria a naționalizat în 2010 fondul privat de pensii

Când Viktor Orban a preluat puterea în 2010, Ungaria era aproape în colaps, scrie Bloomberg. Această țară pășea alături de Grecia într-un program administrat de FMI și UE. Orban a curățat datoriile țării sale, tăind deficitul care era de 5,3 % în 2011 până la 2,4 % în 2012 (și 1,9 % în 2016), plătind datoriile către UE și FMI.

Continuarea pe www.stirileprotv.ro.