Fondul de Garantare pentru Pensii Private va putea deveni administrator special pentru Pilonul II. Opoziția susține că este o naționalizare mascată a pensiilor private
Guvernul a aprobat, joi, posibilitatea ca Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private să poată deveni administrator special pentru pensiile private, a anunţat ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.
"S-a aprobat o astfel propunere care vine din partea ASF. Asta înseamnă că această structură independentă propune un instrument corect legal şi prezent şi în alte state pentru ca acei contribuabili care depun aceste fonduri şi au încredere în Pilonul II de pensii să nu aibă surpriza, cum a fost în alte state europene, de a se regăsi în situaţia în care nu este niciun instrument care să preia acest management. (...) Este o propunere care nu înseamnă că cineva naţionalizează ceva", a afirmat Teodorovici într-o conferinţă de presă la Guvern, citat de Agerpres.
El a precizat că Guvernul a aprobat, referitor la legislaţia privind parteneriatul public-privat, reglementarea modului de implicare în finanţarea proiectelor strategice de investiţii a fondurilor sau a societăţilor de investiţii, inclusiv a fondurilor de pensii administrate privat.
"S-au purtat discuţii în acest sens cu fondurile internaţionale de investiţii care au un mare interes pentru a finanţa astfel de proiecte, finanţări care sunt mult mai atractive decât cele pe care un partener privat le atrage din sistemul bancar. În acest sens, instituim un mecanism simplu prin care fondurile sau societăţile de investiţii vor transmite scrisori de intenţie cu privire la finanţarea unor proiecte la Comisia Naţională pentru Strategie şi Prognoză până la aprobarea studiului de fundamentare, iar pe baza acestor solicitări se va stabili structura de finanţare a fiecărui proiect în parte, structură care va fi inclusă în studiul de fundamentare. Prin aceste modificări se pot asigura sursele de financiare suplimentare pentru realizarea acestor proiecte în parteneriat public-privat", a mai spus Teodorovici.
Opoziția consideră, însă, că prin această decizie, Guvernul se pregătește pentru retragerea fondurilor de pensii din România și preluarea banilor din Pilonul II de către stat.
Potrivit deputatului USR Cristian Seidler, OUG-ul aprobat joi este dovada că PSD și ALDE se pregătesc pentru situația în care toți administratorii se vor retrage și reprezintă un nou pas în direcția naționalizării pensiilor private.
“Guvernul Dăncilă a adoptat, în secret, o OUG prin care dă dreptul unei instituții publice controlate de ASF să preia administrarea activelor acumulate în conturile individuale de pensii private din Pilonul II.
Pensiile administrate privat vor ajunge administrate... de stat! Guvernul Dăncilă urmează să scoată de pe piață toți administratorii privați din Pilonul II de pensii și să pună statul să ne administreze fondurile acumulate. Acesta e un efect intenționat al OUG 114/2018. Știți vreun exemplu de bună administrare a fondurilor private de către stat, în România, în ultimii 30 de ani?
„Este clar că Guvernul vrea să pună cruce Pilonului II de pensii și că nu este interesat de un sistem sustenabil pe termen lung, ci numai de acoperirea temporară a golului de la bugetul de stat din care se fură masiv. Banii din Pilonul II sunt banii românilor și ceea ce face Guvernul echivalează cu o creștere a impozitelor și a taxelor”, a declarat colegul meu @Claudiu Năsui.
Ulterior, după pasul bifat azi, nimic nu va împiedica Guvernul să mai dea o OUG prin care toate activele de la Pilonul II să fie transferate la Pilonul I și, astfel, să se piardă definitive”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.
În luna februarie, economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, spunea că majoritatea, dacă nu chiar toate cele şapte societăţi de administrare ale Pilonului II, se gândesc să se retragă din România, din cauza condiţiilor impuse prin OUG 114/2018, considerate ca fiind "excesiv de oneroase".
"Problema este că Ordonanţa 114 din 2018 cere administratorilor de fonduri de pensii din Pilonul II să aducă, pe parcursul unui singur an, 2019, majorări de capital de circa 800 de milioane de euro, o sumă de 11 ori mai mare decât capitalul social existent în prezent. Totodată, această sumă este de două ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în ultimii 11 ani. În acelaşi timp, Ordonanţa 114 reduce cu 70% nivelul maxim legal al comisioanelor de pot fi percepute. În aceste condiţii, din ce înţeleg eu din discuţia cu Asociaţia pentru Pensii Administrate Privat din România, marea majoritate, dacă nu chiar toate cele şapte societăţi de administrare ale Pilonului II se gândesc să se retragă din România, deoarece condiţiile de faţă sunt excesiv de oneroase. Un efort financiar mare pentru un câştig aproape inexistent. Cine ar avea de suferit? Exact categoriile menţionate anterior, cei 7,25 de milioane de participanţi la sistem. Ar avea de suferit Bursa de Valori Bucureşti, care în loc să facă un pas spre piaţa emergentă, ar face un pas înapoi. De asemenea, în fine, ar mai avea de suferit bugetul prin dispariţia unui finanţator major. În aceste condiţii, ceea ce se impune este un dialog între autorităţi şi Asociaţia pentru Pensii Administrate Private din România pentru a găsi soluţii de compromis care să nu ducă la dispariţia acestei forme de finanţare", explica atunci Lazea.
Totodată, acţionarii administratorilor Pilonului II au afirmat că noile cerinţe de capital pentru fondurile de pensii pe Pilonul II, de circa 800 de milioane de euro, pun o povară imensă, nejustificată şi nesustenabilă asupra industriei şi solicitau autorităţilor de la Bucureşti reconsiderarea, pe baza economice sustenabile, a acestora.
"Acţionarii administratorilor de Pilon II au remarcat că din păcate OUG nr. 114/2018, adoptată în ultimele zile ale anului 2018, a introdus o serie de modificări semnificative la Pilonul II, care pun în pericol acest echilibru favorabil până acum tuturor părţilor implicate. Cu ocazia întâlnirilor a fost accentuat faptul că, dintre toate prevederile acestei OUG, noile cerinţe de capital de circa 800 de milioane de euro pun o povară imensă, nejustificată şi nesustenabilă asupra industriei, iar acţionarii companiilor de administrare văd aceasta ca pe un pas înapoi din direcţia unei reforme eficiente a pensiilor în România", se arată într-un comunicat al APAPR.
Eugen Teodorovici a precizat, la acea dată, că Guvernul doar încearcă să extindă aria de investiţii a Pilonului II, aşa cum se face şi în alte state. Potrivit ministrului, nu va pleca nimeni din ţară, pentru că cele şapte fonduri de pensii din România administrează miliarde de lei şi e un business foarte profitabil pentru ele.
Pe acelasi subiect: