Interesul fondurilor de investitii pentru tranzactii pe piata romaneasca a crescut in primele opt luni. Cele mai mari preluari din 2014
Interesul fondurilor de investitii pentru tranzactii pe piata romaneasca si numarul acestor operatiuni au crescut in primele opt luni, dar strategia a ramas aceeasi, adica achizitii de 5-50 milioane euro, arata EY Romania, potrivit caruia exit-urile se vor realiza la investitiile de dinainte de 2008.
"Pe piata din Romania s-a observat, in primele opt luni, o crestere a interesului fondurilor de investitii pentru angajarea in tranzactii si o crestere a numarului de tranzactii incheiate. In acelasi timp, strategia de investitii a fondurilor nu s-a schimbat fata de ultimii doi ani, vizand in continuare tranzactii intre 5-50 milioane euro", a declarat Mihai Pop, manager, Departamentul de Asistenta in tranzactii EY Romania.
Printre tranzactiile derulate in perioada mentionata se numara preluarea firmei de curierat Urgent Curier de catre Cargus, prin fondul de investitii Abris Capital, a retelei de centre de fitness World Class de catre Resource Partners, Ceramica Iasi de catre ADM Capital, Tjobs de catre EarlyBird sau Blue Coffee de catre La Fantana, prin Innova.
"Ca exituri preconizate, majoritatea companiilor in care au investit fondurile de private equity de mai bine de 4-5 ani pot face parte din tranzactii, existand un grad ridicat de interes mai cu seama in categoria investitiilor realizate in perioada de dinainte de 2008", a explicat Mihai Pop.
Pe piata europeana, potrivit E&Y, 2014 se contureaza a fi unul puternic pentru exit-urile fondurilor de investitii, iar listarile publice initiale si tranzactiile de tip buyout secundar vor continua sa reprezinte cai solide de exit.
"Piata europeana a listarilor bursiere si-a revenit dupa o lunga perioada de hibernare in 2013, iar aceasta tendinta continua si in 2014, cu o serie constanta de exit-uri deja anuntate. Pe partea tranzactiilor private, continua dezvoltare a pietei europene a creditarii se va traduce, cel mai probabil, intr-o activitate sustinuta de tranzactii de tip buyout secundar (tranzactie de vanzare-cumparare incheiata intre investitori financiari)", arata EY.
Conditiile tot mai bune pentru atragerea de finantare va reprezenta un sprijin pentru investitiile noi si este de asteptat ca acestea sa atinga nivelurile de dinainte de criza. In paralel, investitorii de portofoliu vor continua sa fie atrasi de performantele pe termen lung inregistrate de fondurile de private equity si ii vor intensifica nivelul achizitiilor de active.
Conform studiului, modelul fondurile de private equity curent din Europa a dovedit ca poate face fata unui mediu economic extrem de slab si poate genera performanta fata de companiile listate public, prin accelerarea generarii de valoare in afacerile sustinute. Pentru fondurile de private equity, perspectiva este pozitiva.