Bursele europene continua sa scada, din cauza temerilor privind criza din UE. Euro s-a apreciat usor
Bursele europene au deschis marti in scadere, prelungind trendul descendent din ultimele doua saptamani din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat, dupa ce presedintele BCE, Mario Draghi, a indicat ca institutia nu se va angaja intr-o schema agresiva de achizitii de obligatiuni.
Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,3% pana la ora 8:04 GMT. Actiunile din sectorul bancar au inregistrat scaderi importante, UBS pierzand 1,3%, iar Societe Generale 0,7%.
Pe de alta parte, bursele din Asia si moneda euro au urcat usor marti, insa atmosfera din piete a continuat sa fie dominata de temerile privind esecul incercarilor de a pune capat crizei datoriilor de stat din zona euro si efectul noilor reglementari din sectorul bancar asupra profiturilor institutiilor financiare.
Aversiunea fata de risc s-a manifestat inca de luni, dupa anuntarea mortii liderului nord-coreean Kim Jong-il, care a crescut riscul de instabilitate in regiune si a determinat investitorii sa vanda active riscante si sa se reorienteze catre siguranta relativa oferita de dolar.
Indicele MSCI al burselor asiatice din afara Japoniei a urcat marti cu pana la 0,7%, dupa ce a pierdut luni 2,9%. Bursa din Coreea de Sud, care a scazut luni cu pana la 5%, a urcat marti cu 0,7%. Inicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in urcare cu 0,5%, revenind de la minimul ultimelor trei saptamani, atins luni.
Moneda euro evolueaza in apropiere de 1,301 dolari, in urcare usoara de la minimul sedintei de tranzactionare de luni, de 1,2983 dolari. Euro a atins saptamana trecuta minimul ultimelor 11 luni, de 1,2944 dolari.
Draghi a prezentat, luni, in Parlamentul European asteptari pesimiste pentru zona euro privind anul viitor, notand ca 2012 va fi un an dificil pentru banci, iar revenirea economica din regiune va fi lenta.
Oficialul a tinut sa tempereze asteptarile investitorilor privind o interventie anticriza agresiva a BCE, notand ca schema de achizitii de obligatiuni ale statelor de la "periferia" zonei euro "nu este infinita".
Pe acelasi subiect: