APAPR: Aproape trei sferturi dintre români consideră că este necesară menținerea Pilonului II de pensii private. Cum aflați la ce fond de pensii sunteți și câți bani aveți în cont
Mai mult de jumătate dintre români nu reușesc să pună deloc bani deoparte, și cu atât mai puțin pentru momentul pensionării, și aproape trei sferturi consideră că este necesară menținerea Pilonului II de pensii private.
Datele reies din primul studiu sociologic național care a evaluat atitudinile și percepțiile cu privire la Pilonul II de pensii, realizat la solicitarea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), de către compania de cercetare ISRA CENTER.
Potrivit sursei citate, românii au încredere în Pilonul II, își cunosc drepturile și sunt conștienți că toate contribuțiile lor contează pentru dezvoltarea economiei. Astfel, 86% dintre români știu de existența Pilonului II și cunosc în mare măsură drepturile lor de participanți la Pilonul II.
Dintre aceștia, 7 din 10 sunt conștienți de faptul că fondurile acumulate în conturile individuale de Pilon II sunt proprietatea lor și că acestea sunt garantate prin lege. De asemenea, 5 din 10 înțeleg că toate contribuțiile la Pilonul II contează pentru dezvoltarea economiei românești, dar și că acești bani pot fi lăsați moștenire în eventualitatea unui eveniment nefericit apărut înainte de vârsta legală de pensionare.
Românii au încredere în administratorii fondurilor de pensii private
Pilonul II este perceput drept un instrument de economisire transparent și se bucură de încredere în rândul populației. 55% dintre participanții la studiu au declarat că au încredere că administratorii fondurilor de pensii investesc optim contribuțiile lor.
“Ne bucurăm că la 11 ani de activitate, românii ne consideră un partener de încredere, că își cunosc în mare parte drepturile și sunt conștienți că ei sunt unicii proprietari ai fondurilor acumulate în conturile individuale. Pilonul II, apărut pe fondul tendințelor demografice negative, s-a dovedit un succes, asigurând deja o sursă diversificată de venituri pentru români, la pensie. Vom continua să comunicăm cu publicul și să informăm cu privire beneficiile pe care Pilonul II le aduce atât societății, cât și economiei”, a declarat Radu Crăciun, Președintele APAPR.
Un milion de români au 10.000 de lei în cont şi nu ştiu de ei
Radu Crăciun a apreciat că un milion de români au 10.000 de lei în contul de pensii private şi nu ştiu de ei.
"Una dintre întrebări a fost dacă ştiţi câţi bani aveţi în contul de pensii. Practic doar 3% au afirmat că au peste 10.000 de lei. În paralel noi am calculat din estimările noastre cam câţi ar avea de fapt peste 10.000 de lei. Şi am descoperit discrepanţa între calculul nostru teoretic şi statistica pe care o sugera analiza noastră. Şi a fost lucrul care sincer ne-a mirat şi pe noi foarte tare. Prima dată am crezut că e o greşeală de calcul după care am refăcut-o, revalidat-o. Şi într-adevăr, în final am ajuns la concluzia că undeva până într-un milion de români, dar cu siguranţă peste 500.000 - 600.000, au cel puţin 10.000 de lei în contul lor şi fie nu ştiu că au atât de mult, fie nu ştiu deloc", a spus Radu Crăciun.
Jumătate dintre români nu reușesc să economisească
Cei mai mulți dintre români sunt îngrijorați cu privire la pensia lor, temerea venind pe un fond precar de economisire. 51% dintre români nu reușesc deloc să pună bani deoparte, strategiile de economisire fiind mai degrabă aspiraționale decât o realitate, ceea ce înseamnă că Pilonul II este singura metodă de economisire pentru ei.
Deși 56% dintre români se bazează în mare parte pe pensia de stat la momentul retragerii din activitate, doar un sfert din populație (26%) are încredere că statul nu va avea probleme să le asigure pensia. 67% dintre români consideră că în lipsa adoptării unor măsuri optime, statul se va confrunta cu dificultăți la plata pensiilor pentru generațiile viitoare.
În acest context, 71% din populația activă consideră că este necesară menținerea Pilonului II (pensia privată obligatorie).
Pilonul II administrează active nete în valoare de 10 miliarde de euro
Pilonul II avea, la finalul lunii septembrie 2018, 7,18 milioane de participanți și active nete în valoare de 9,99 mld de euro, dintre care peste 90% sunt investite în economia românească. Potrivit estimarilor APAPR, peste 1,5 milioane de participanți au acumulat deja o sumă peste 10.000 de lei în contul individual de Pilon II. Randamentul mediu anualizat generat de fondurile de pensii private obligatorii de la lansare până în prezent a fost de 8,43%, conform calculelor APAPR.
Pe acelasi subiect: