Semnalul a fost transmis prin nominalizarea a doi campioni ai protecţiei consumatorilor la conducerea a două agenţii majore, respectiv Gary Gensler drept preşedinte al Comisiei pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) şi Rohit Chopra la şefia Biroului pentru Protecţia Financiară a Consumatorului (CFPB),

Republicanii care susţin politicile relaxate pentru Wall Street l-au criticat luni pe Biden pentru că a făcut concesii stângiştilor, avertizând că nominalizările vor provoca diviziuni.

Echipa Biden cedează membrilor extremei stângi”, a declarat Patrick McHenry, republican de marcă în comisia pentru sectorul financiar din Camera Reprezentanţilor, despre Chopra.

El a mai avertizat că Gensler ”ar trebui să reziste presiunilor de a direcţiona regimul raportărilor legate de instrumentele financiare pentru a încerca să rezolve probleme non-economice sau probleme sociale”, scrie News.ro.

În calitate de şef al autorităţii de reglementare a pieţei instrumentelor derivate, între 2009 şi 2014, Gensler a implementat noi reglementări pentru tranzacţiile swap, adoptate de Congres după criza financiară, creându-şi reputaţia unui operator dur, care vrea să ţină piept intereselor puternice de pe Wall Street.

Chopra a contribuit la înfiinţarea CFPB după criză şi a fost primul ombudsman pentru împrumuturile studenţeşti. La FTC, acesta a susţinut reglementări mai dure pentru companiile mari în domeniul confidenţialităţii datelor consumatorilor şi concurenţă şi pentru amenzi mai stricte.