"Consider ca este imperativ sa facem tot posibilul sa promovam o redresare economica puternica", a afirmat Yellen, raspunzand unei intrebari in timpul audierii sale in comitetul bancar al Senatului american.

Ea a spus ca este importat ca sprijinul acordat economiei sa nu fie retras, in special cand redresarea este fragila si instrumentele de politica monetara disponibile in cazul unor probleme sunt fragile avand in vedere ca dobanzile pe termen scurt sunt apropiate de nivelul zero.

Declaratiile sale au loc intr-o perioada cruciala pentru politica monetara, cand conducerea Fed analizeaza daca sa inceapa reducerea achizitiilor lunare de obligatiuni, in valoare de 85 de miliarde de dolari, prin care activele Fed se apropie de un nivel record de 4.000 de miliarde de dolari.

Fed mentine dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero din decembrie 2008.

Yellen a aratat ca achizitiile de obligatiuni ale Fed au avut o contributie semnificativa la cresterea economica si la imbunatatirea perspectivelor acesteia, dar programul nu va continua pe termen nedeterminat. Ea a subliniat totodata angajamentul sau pentru o tinta a inflatiei de 2%.

"Redresarea economica puternica va permite in cele din urma Fed sa mareasca dobanzile si sa reduca dependenta de politicile neconventionale precum achizitiile de active", a afirmat Yellen in remarcile pregatite pentru audiere.

In urma declaratiilor, randamentul obligatiunilor Trezoreriei SUA pe termen de 30 de ani a scazut cu 0,03 puncte procentuale, la 3,79%.