Vaticanul, la bani marunti. Papa a creat un Minister al Economiei, prima reforma de mare amploare a Suveranul Pontif
Papa Francisc a creat luni un secretariat (minister) al Economiei, pentru coordonarea tututor activitatilor economice si administrative ale Vaticanului, aceasta fiind prima decizie de amploare luata de Suveranul Pontif in cadrul marii reforme a Curiei, relateaza AFP.
Curia Romana (in latina Curia Romana, in trad. "Curtea romana") este aparatul administrativ al Sfantului Scaun care coordoneaza si realizeaza organizarea necesara Bisericii Catolice pentru corecta implinire a misiunii sale. Este comparata in general cu un organism guvernamental.
"Un nou secretariat al Economiei va avea autoritate in privinta tuturor activitatilor economice si administrative din interiorul Sfantului Scaun si al statului Vatican", se arata intr-un comunicat al Vaticanului, care precizeaza ca noua institutie va fi insarcinata cu pregatirea bugetului si planificarea financiara, scrie Mediafax.
Secretariatul va fi condus de cardinalul australian George Pell, ales de papa Francisc intr-un consiliu de opt cardinali cu care se consulta in mod regulat.
Ministerul va pune in practica directivele formulate de noul "consiliu pentru economie", format din opt cardinali si sapte experti in domeniul financiar, de nationalitati diferite, care se va intruni periodic.
Aceasta reforma este adoptata in conformitate cu recomandarile unei comisii compuse dintr-o majoritate de experti laici, numiti de papa vara trecuta pentru a investiga activitatile economice si administrative ale Sfantului Scaun.
Anuntul a fost facut de Vatican inaintea unei reuniuni a 150 de cardinali din intreaga lume.
Pe langa acest secretariat, papa a anuntat numirea unui "controlor general" care va putea verifica orice agentie sau institutie a Sfantului Scaun si a statului Vatican.
Totodata, Admninistratia patrimoniului scaunului apostolic (APSA) va juca rolul bancii centrale a Vaticanului, cu toate obligatiile si responsabilitatile institutiilor de acest tip la nivel mondial.
Administratia Sfantului Scaun a fost afectata de numeroase probleme si scandaluri, din cauza lipsei de transparenta a activitatilor, a dispersarii responsabilitatilor, a privilegiilor invechite, a absentiei controlului si regulilor birocratice, asa cum au scos la iveala scurgerile de informatii cunoscute ca "Vatileaks", in 2012.
Papa Francisc a accelerat reformele initiate de papa Benedict al XVI-lea, dar care nu fusesera puse in practica cu fermitate.
Mai multe despre:
#Vatican#Papa Francisc
Pe acelasi subiect: