"Lunea viitoare (14 decembrie), UE si Serbia vor deschide primele doua capitole de negocieri, capitolul 32 referitor la controlul financiar si capitolul 35 privind normalizarea relatiilor dintre Belgrad si Pristina", a declarat Hahn.  

UE a aprobat negocierile de aderare in urma cu aproape doi ani, insa a intarziat inceperea oficiala a acestora pana cand Serbia a facut pasi concreti pe calea normalizarii relatiilor cu provincia sa separatista Kosovo.  

Comisia Europeana a facut cunoscut intr-un raport publicat in noiembrie ca Serbia a realizat progrese suficiente pentru inceperea negocierilor.

Serbia trebuie sa continue procesul de normalizare a relatiilor cu Kosovo, reformarea sistemului sau judiciar, a administratiei publice si economiei, sa lupte impotriva coruptiei si a discriminarii si sa-si consolideze libertatea de expresie, a mai spus Hahn.  

"Serbia are nevoie de aceste reforme nu din cauza Uniunii Europene, ci pentru ca acestea au potentialul de a moderniza Serbia si a aduce beneficii populatiei (sarbe)", a mai spus el.  

Serbia este cea mai mare dintre tarile aparute dupa destramarea Iugoslaviei. Doua dintre fostele republici iugoslave, Slovenia si Croatia, sunt deja membre ale UE.  

Negocierile de aderare a Serbiei la UE, impartite in 35 de capitole pe diferite domenii, ar urma sa dureze ani de zile. Ultimul capitol, cu privire la relatiile cu Kosovo, este unic in cazul Serbiei din cauza relatiilor sale cu fosta provincie pe care Belgradul refuza sa o recunoasca. De asemenea, cinci dintre cele 28 de state membre ale UE - Spania, Grecia, Cipru, Romania si Slovacia - nu recunosc independenta Kosovo.