"Celebrul Grexit nu poate fi o optiune, nici pentru greci, nici pentru Uniunea Europeana; ar fi un proces ireversibil, ar fi inceputul sfarsitului zonei euro", a declarat Tsipras, potrivit AFP. 

"Pana in prezent, Europa a fost intotdeauna orientata spre mai multa unitate. Adoptarea unei directii opuse va insemna un esec al ideii europene", a estimat seful executivului elen. 

Potrivit acestuia, dezbaterile in jurul Grexit, care au capatat consistenta in aceste ultime zile pe fondul lipsei un acord intre Atena si creditorii sai, "au debutat cand am inceput aplicarea reformelor rigide economice impuse de Uniunea Europeana si de FMI". 

In pofida sacrificiilor facute de populatie, "Grecia nu a devenit mai competitiva, iar datoria publica nu s-a redus", a afirmat Tsipras, in opinia caruia "intregul concept trebuie revizuit".

Lagarde: Este "urgent sa se restabileasca dialogul, cu adulti in sala"

Directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, a declarat joi ca, in ce priveste Grecia, este "urgent sa se restabileasca dialogul, cu adulti in sala", dupa esecul unei reuniuni cruciale a zonei euro, scrie AFP.

"Ne lipseste dialogul" si "este urgent sa se restabileasca dialogul, cu adulti in sala", a spus ea.  Grecia risca sa rateze la 30 iunie achitarea unui imprumut catre FMI si sa intre "in incapacitate de plata" in raport cu institutia financiara, a reamintit Christine Lagarde. 

"Incepand din acel moment, regulile FMI ii interzic sa faca orice fel de plati", cu exceptia cazului in care intarzierile sunt achitate intre timp.

La randul sau, comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a "lansat un apel" autoritatilor elene sa revina "cu seriozitate la masa negocierilor" si "sa accepte faptul de a face compromisuri rezonabile" pentru "a evita o soarta care ar fi catastrofala

Summit extraordinar convocat luni

"Niciun acord. Semnal puternic trimis Greciei sa se angajeze serios in negocieri. Eurogrupul ramane dispus sa se reuneasca in orice moment", a declarat joi seara vicepresedintele CE pentru euro si dialog social, Valdis Dombrovskis, pe Twitter.  Un summit extraordinar al sefilor de stat si de guvern din zona euro va fi organizat luni seara, la Bruxelles, a anuntat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, potrivit AFP.

"Am decis sa convoc un summit la zonei euro luni, 22 iunie, ora 19.00. Este timpul sa discutam urgent despre situatia din Grecia la cel mai inalt nivel politic", a declarat Donald Tusk, dupa esecul unei reuniuni a ministrilor de finante ai Eurogrupului si creditorilor Greciei, desfasurata la Luxemburg.

"Incheierea primului meu Eurogrup. Interesant, intr-adevar", a scris pe Twitter si ministrul finlandez de finante, Alex Stubb.

Reuniunea, care a durat aproape o ora si jumatate, a fost calificata ca "tragica" de catre o sursa europeana participanta la discutii.

"Nu a fost nici macar o cerere pentru prelungirea programului" de asistenta financiara in curs, de care Atena beneficiaza din 2012, a insistat sursa. 

Daca nu erau asteptate progrese, creditorii Greciei - UE si FMI - doreau, totusi, sa se faca un pas inainte in negocierile dificile asupra continuarii finantarii acestei tari. 

Soarta Greciei depinde de un acord privind economiile bugetare ce trebuie realizate si reformele necesare pentru a fi implementate. Atena trebuie sa ramburseze peste 1,5 miliarde de euro catre FMI la 30 iunie. Or, banii lipsesc, ceea ce face imperativ achitarea celor 7,2 miliarde de euro promise de creditori si blocate de mai multe luni.

Retrageri masive din depozitele bancile elene

Retragerile din depozitele bancilor elene au crescut pana la aproximativ doua miliarde de euro in ultimele trei zile.

Ritmul retragerilor zilnice s-a triplat dupa colapsul discutiilor cu creditorii, au declarat joi pentru Reuters mai multe surse bancare. 

Cele doua miliarde de euro retrase inseamna aproximativ 1,5% din depozitele populatiei si companiilor in valoare de 133,6 miliarde de euro care se aflau la bancile grecesti la finele lunii aprilie. 

Inainte de week-end, retragerile din depozite se ridicau la 200-300 de milioane de euro pe zi.  Un purtator de cuvant de la Banca centrala a Greciei a refuzat sa comenteze cifrele, anuntand date oficiale pe mai in data de 26 iunie.

Populatia Greciei a inceput sa-si scoata, treptat, banii din banci inca din octombrie 2014, insa in ultimele zile retragerile s-au accelerat.

Accelerarea retragerilor din ultimele zile a fost provocata si de speculatiile privind introducerea unor restrictii asupra miscarilor de capital, desi autoritatile de la Atena au dezmintit un astfel de scenariu. 

"'Urmatoarele doua saptamani vor fi cruciale pentru tara si banci. Guvernul ar trebui sa ajunga la un acord cat mai rapid posibil", a declarat o sursa bancara.  

Datele Bancii centrale a Greciei arata ca in perioada octombrie 2014 - aprilie 2015 retragerile de depozite din bancile grecesti au ajuns la aproximativ 30 de miliarde de euro. Insa spre deosebire de situatia din 2012, in prezent grecii pastreaza acasa majoritatea banilor retrasi din banci, in loc sa ii trimita peste hotare. 

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.