Juncker a precizat ca Marea Britanie ar putea castiga unele puteri in cadrul renegocierii anumitor aspecte, dar ca succesul va depinde de ceea ce va cere.

Premierul britanic David Cameron a vorbit recent despre o renegociere a statului Regatului ca membru UE, iar daca Partidul Conservator va castiga urmatoarele alegeri, va propune si un referendum pe aceasta tema.

Juncker, fost premier al Luxemburgului, este favorit pentru preluarea functiei de presedinte al Comisiei Europene, dupa alegerile europarlamentare din mai, inlocuindu-l astfel pe Jose Manuel Barroso.

Jurnalistii de la BBC comenteaza ca orientarea politica a viitorului sef al Comisiei conteaza foarte mult pentru David Cameron si pentru sperantele sale de renegociere a statulului Marii Britanii in interiorul UE.

Juncker face parte din grupul politic de centru-dreapta din Parlamentul European, dar Cabinetul de pe Downing Street este recunoscut ca fiind sceptic in ceea ce-l priveste pe acest veteran federalist, care a condus Luxemburgul timp de 18 ani.

La lansarea campaniei electorale pentru alegerile europene, Juncker a spus ca vrea ca Marea Britanie sa faca in continuare parte din Uniunea Europeana si a acceptat faptul ca si alte tari membre vor ca Bruxellesul sa faca mai multe pentru guvernele nationale.

Declaratia a venit in replica la discursul lui Cameron in care acesta sustinea ca Marea Britanie doreste negocierea unor noi reguli in interiorul UE pentru a opri “vasta migratie” atunci cand noi state se alatura Uniunii.

Juncker a insistat, insa, asupra liberei circulatii, acesta fiind un principiu de baza al UE, care nu poate fi abandonat, iar Marea Britanie nu-si poate impune propriul punct de vedere in aceasta privinta.

Statele membre ale Uniunii Europene au in vedere o renegociere a tratatelor UE, in conditiile in care, in timpul crizei financiare pe care economiile europene tocmai au traversat-o, au aparut situatii fara precedent care necesita reglementari specifice.

In acest context, Germania a anuntat ca viitoarele modificari trebuie facute fara ca statele care nu fac parte din zona euro sa fie dezavantajate. Pozitia Frantei, pe de alta parte, este ca modificarea conditiilor de functionare a UE nu este o prioritate.