Tusk promite ”corectitudine” fata de Marea Britanie in negocierile pentru Brexit. Curtea de Justitie a UE decide ca orice acord comercial trebuie ratificat de fiecare stat membru
Brexit, lire sterline
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat miercuri dimineata ca vrea ca tarile europene sa dea dovada de ”corectitudine” in relatie cu Londra, in timpul negocierilor pentru Brexit.
”Pentru mine cea mai importanta problema a fost si va ramane ca atitudinea noastra din aceste negocieri sa arate cea mai buna stare a Uniunii Europene: in termeni care tin de unitate, solidaritate politica si corectitudine in relatie cu Marea Britanie”, a declarat Tusk in fata Parlamentului European, scrie News.ro.
Donald Tusk a amintit ca Londra trebuie sa demonstreze un ”progres suficient” in acceptarea solicitarilor propuse de Bruxelles cu privire la drepturile cetatenilor europeni din Marea Britanie, respectarea obligatiilor financiare si problema granitei dintre cele doua Irlande inainte de orice discutii cu privire la un acord comercial post-Brexit.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat ca blocul comunitar este pregatit pentru negocieri si va discuta inainte de toate despre prioritatile pentru un viitor fara Marea Britanie.
“Aceste negocieri sunt acum in mainile unor avocati de divort capabili”, a precizat Juncker.
De asemenea, liderul european a precizat ca pregatirea negocierilor a demonstrat unitatea si angajamentul pentru transparenta al tarilor UE.
CEJ: Orice acord comercial al UE trebuie ratificat de fiecare stat membru
In contextul in care este Marea Britanie se asteapta sa ajunga la un acord comercial cu Bruxelles-ul in urma Brexitului, Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a decis ca UE nu are dreptul exclusiv de a incheia acorduri de liber-schimb cu alte tari, fiind necesar ca acestea sa fie ratificate de parlamentele nationale si regionale din statele membre. Aceasta decizie poate avea consecinte in negocierile pentru Brexit.
Intr-un comunicat de presa al CEJ sunt mentionate doua domenii care necesita consimtamantul exclusiv al statelor membre, respectiv investitiile straine indirecte si un acord pentru incheierea unor dispute intre investitori si state.
Comisia Europeana a solicitat opinia legala a CEJ pentru a clarifica daca UE are competente exclusive care sa ii permita semnarea si finalizarea unui acord comercial cu Singapore. In prezent, UE vrea sa incheie acorduri comerciale cu Mexic, Japonia si Marea Britanie.
Theresa May vrea un acord rapid cu UE, dupa Brexit
Marea Britanie vrea sa incheie rapid un acord comercial cu Europa, dupa negocierea separarii de UE, dar decizia CEJ ii poate afecta planul.
In decizia CEJ se arata ca orice acord comercial care include un sistem de rezolvare a disputelor in afara justitiei ar necesita ratificarea de catre 38 de autoritati nationale si regionale din UE.
”Inseamna ca acordul de liber-schimb poate fi finalizat de UE numai impreuna cu statele membre”, se arata in comunicat.
Decizia se aplica unui acord intre UE si Singapore semnat in 2013, dar va fi folosita ca jurisprudenta pentru viitoarele acorduri comerciale, inclusiv pentru cel cu Marea Britanie.
Sistemele de arbitraj non-guvernamentale formeaza o parte esentiala a acordurilor comerciale internationale si sunt criticate puternic de catre activistii care le considera influentate de interese corporative.
In 2016, regiunea Valonia aproape a distrus uriasul acord comercial dintre UE si Canada, negociat de ani de zile, din cauza opozitiei fata de sistemul de arbitraj.
Problema a scos in evidenta pericolele unui proces maraton de ratificare, care implica voturi tensionate in parlamentele nationale si regionale.
Premierul britanic Theresa May a insistat ca Marea Britanie ar putea sa negocieze iesirea din UE si un nou acord comercial in termen de doi ani.
Acordul comercial dintre UE si Canada a avut nevoie de sapte ani de negocieri, iar procesul de aprobare la nivel national abia a inceput.
Pe acelasi subiect: