Potrivit Business Insider, multe dintre agentiile de rating discuta despre ratingul suveran al acestei tari si situatia bancilor, mai ales din pricina faptului ca economia este apatica, iar guvernul la pamant , fara nicio directie strategica.

Astazi indicele PMI s-a depreciat, aratand contractii.

De ce se indreata Italia spre dezastru

Dezinteresul lui Berlusconi fata de starea economica a tarii sale este total. El a esuat in aproape noua ani ca premier sa remedieze sau cel putin sa recunoasca problemele economice grave ale tarii sale. Ca rezultat, va lasa in urma un stat intr-o situatie dificila, scrie The Economist.

Gratie polticii fiscale foarte stricte a ministrului de finante al lui Berlusconi Giulio Treminti, Italia reusit sa evite pana acum prabusirea pietelor financiare. Italia a evitat de asemenea colapsul imobiliar si a tinut somajul in frau – 8%, comparativ cu 20%, in Spania. Totodata, deficitul bugetar in 2011 va fi de 4%, in timp ce Franta, de exemplu, va avea un deficit de 6%.

Aceste cifre nu sunt insa menite sa ne linisteasca, sustin jurnalistii de la The Economist. Italia sufera de o boala cronica, nu acuta, care vlaguieste incet, dar sigur, economia. Cand economiile Europei s-au contractat, cea a Italiei s-a contractat cel mai putin. Cand economiile Europei au inceput sa creasca, cea a Italiei a crescut cel mai putin.

Potrivit publicatiei britanice, PIB-ul Italiei a crecut in ultima decada mai putin decat cel al unor state ca Zimbabwe si Haiti. De fapt, PIB-ul pe cap de locuitor a scazut. Lipsa unei cresteri economice sanatoase plaseaza Italia intre primele trei tari bogate ale Europei cu cea mai mare datorie publica, de 120% din PIB.

Rata scazuta a somajului este, de asemenea, inselatoare. Un sfert din populatia tanara a Italiei nu are un loc de munca, iar rata de angajare a femeilor este cea mai scazuta din Europa de Vest.

In acelasi timp, combinatia dintre productivitatea scazuta si salariile foarte mari erodeaza competitivitatea: in timp ce productivitatea a crescut de cinci ori in SUA si de 10 ori in Marea Britanie, in ultima decada, in Italia a scazut cu 5%.

The Economist: Berlusconi, omul care a distrus o natiune. Nereformata, Italia va deveni noua oaie neagra a Europei