Tensiuni la cote maxime în Orientul Mijlociu. Kurzii irakieni organizează referendum pentru independență și provoacă îngrijorare în Turcia, Iran, Siria și Irak
Kurzi
Președintele Kurdistanului irakian a avertizat că va trasa granițele viitorului stat Kurdistan, dacă Bagdadul nu va accepta votul în urma referendumului pentru independență, care va avea loc în această lună.
Premierul irakian, pe de altă parte, a respins consultarea populară, considerând-o neconstituțională.
Massoud Barzani a precizat, pentru BBC, că ar fi dorit să ajungă la o înțelegere cu guvernul central, în cazul în care kurzii vor opta pentru secesiune.
Barzani a avertizat, totdată, că va lupta împotriva oricărui grup care va încerca să “schimbe” realitatea din Kirkuk cu forța.
Forțele militare kurde Peshmerga au preluat controlul asupra orașului din nordul Irakului, bogat în rezerve de petrol, în care trăiesc grupuri numeroase de arabi și turkmeni, precum și în alte regiuni pe care le-au eliberat de sub ocupația grupului terorist Stat Islamic.
Situația este cu atât mai dificilă cu cât provincia Kirkouk, o zonă petrolieră disputată la nord de Bagdad şi trecută în subordinea Guvernului federal, a decis să participle la referendum, în pofida avizului autorităţilor centrale irakiene.
Kurzii sunt al patrulea cel mai numers grup etnic din Orientul Mijlociu, dar nu au avut niciodată un stat. În Irak, se estimează că 15-20% din populația de 37 de milioane de persoane a țării sunt kurzi. Aceșia au fost dur reprimați, după războiul din Golf, din 1991, în timpul regimului Saddam Hussein.
În urmă cu trei luni, oficiali de rang înalt și partide politice din regiunea Kurdistanului irakian au decis să organizeze un referendum de independență.
Parlamentul federal irakian respinge prin vot referendumul pe tema independenţei Kurdistanului
Parlamentul federal irakian a anunţat, marți, că a respins prin vot organizarea referendumului pe tema independenţei, prevăzut pe 15 septembrie în Kurdustanul irakian, provocând retragerea imediată a parlamentarilor kurzi, în semn de protest.
Preşedintele parlamentului Salim al-Jabouri a apreciat că acest vot, introdus pe ordinea de zi la cererea a 80 de deputaţi, vizează să menţină ”unitatea teritoriului şi poporului irakian”. Votul Parlamentului, a mai spus el, ”impune premierului să ia toate măsurile în vederea protejării unităţii Irakului şi să înceapă un dialog serios” cu autorităţile din regiunea autonomă Kurdistanul irakian, situată în nordul ţării.
Bagdadul şi premierul Haider al-Abadi au continuat să repete, în ultimele luni, că această consultare este contrară Constituţiei. Acest referendum, în pofida faptului că este neconstrângător, a provocat reacţii dure la Washington, în capitale europene şi mai ales în Turcia şi Iranul vecine, care se tem că un asemenea proces ar putea să alimenteze apetitul separatiştilor în rândul minorităţilor lor kurde.
Erbilul dă însă asigurări cu regularitate că ”nu are altă opţiune” decât să lanseze această consultare, cu scopul de a garanta drepturile kurzilor, dur reprimaţi de regimul lui Saddam Hussein, înlăturat de la putere în timpul invaziei americane a Irakului.
Referendumul provoacă disensiuni şi în rândul kurzilor irakieni, care susţin cu toţii visul unui stat kurd, însă pun în discuţie oportunitatea calendarului ales de către actualul preşedinte al regiunii autonome Massoud Barzani.
Pe acelasi subiect: