Pentru James Knight, veteran decorat al armatei americane, pregatirea pentru dezastru nu mai este demult doar o necesitate: "Am avut un prieten care a descris foarte bine situatia asta: exista oameni care se pregatesc pentru ca vor sa fie prevazatori si cei care o fac pentru ca a devenit un hobby. Pentru mine, chiar este un hobby."

James are si o incapere speciala dedicata pasiunii sale: o camara plina cu provizii care ar trebui sa il ajute sa treaca de o perioada lunga de izolare: "Saci de dormit, hrana uscata, conserve, preferam conservele de fructe, legume, genul acesta de alimente".

Daca vi se pare exagerat, aflati ca James nu este singurul. Potrivit estimarilor, anual, americanii cheltuiesc nu mai putin de 600 de milioane de dolari pe tot ceea ce inseamna supravietuire.

Un targ dedicat echipamentelor de "supravietuire", organizat recent in orasul Atlanta, a fost vizitat de o multime de oameni. Asta demonstreaza ca sunt ingrijorati si iau foarte in serios aceasta problema. Acum doi sau trei ani, habar nu aveau ca exista asa ceva.

Atractia principala a targului a fost un buncar din beton si fier de 800 de m2.

Bobby McLellan, reprezentant firma de constructii: "Are toate dotarile si finisajele unei case obisnuite. Singura diferenta e ca nu are geamuri." Pretul acestei locuinte subterane se ridica la aproape 300.000 de dolari.