Statele membre ale Uniunii Monetare Vest-Africane (Benin, Burkina Faso, Coasta de Fildeş, Guineea-Bissau, Mali, Niger, Senegal şi Togo) "sunt în unanimitate de acord" să pună capăt unui model vechi de un deceniu conform căruia rezervele lor valutare sunt păstrate la Trezoreria Franţei, a declarat Patrice Talon, într-un interviu acordat Radio France Internationale, scrie Agerpres.

Unitatea monetară oficială a celor opt state, francul CFA vest-african, este convertibil în euro şi este garantat de fosta lor putere colonială, Franţa.

Introdus după cel de Al Doilea Război Mondial, utilizarea francului CFA vest-african declanşează în mod frecvente dezbateri cu privire la continuarea dependenţei economice a Africii de Vest de Franţa, precum şi opinia că francul CFA vest-african este ţinut în mod artificial la un curs de schimb ridicat pentru a limita competitivitatea regiunii.

Pe de altă parte, susţinătorii acestei monede atrag atenţia asupra inflaţiei reduse din Africa de Vest, precum şi asupra stabilităţii francului CFA în raport cu alte monede africane pentru utilizarea sa în continuare.

"Nu pot să vă ofer o dată precisă, ar există disponibilitate din partea tuturor", a spus Patrice Talon, făcând referire la deschiderea exprimată de ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, faţă de idee reformei francului CFA.

"Psihologic, cu privire la suveranitatea şi gestionarea propriei monede, nu este bine ca acest model să continue", a adăugat Talon.

Coasta de Fildeş, o economie cu o valoare de aproximativ 40 miliarde dolari, este cel mai mare utilizator al francului CFA din Africa de Vest. Alte şase state din Africa Centrală utilizează acelaşi model.