Ornamentele de Crăciun şi-au făcut apariţia în capitala Arabiei Saudite, unde restricţiile sociale sunt relaxate treptat după ce prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a promis că va promova "un islam deschis şi moderat".

"Nu mi-am imaginat vreodată că voi vedea acest lucru" spune un locuitor din Riad în magazinul care vinde brazi, cadouri şi chiar şi costume de Moş Crăciun, potrivit Agerpres.

Până în urmă cu trei ani era practic imposibil să vinzi în public astfel de articole în Arabia Saudită, însă în ultima perioadă autorităţile au mai redus din puterile instituţiilor religioase, renumite pentru respectarea strică a tradiţiilor islamice.

Timp de decenii vânzarea cadourilor de Crăciun s-a derulat în clandestinitate iar creştinii din Filipine, Liban şi alte ţări au celebrat Crăciunul în spatele uşilor închise sau în encalve de expatriaţi.

"Era foarte greu să găseşti astfel de articole" în Arabia Saudită, explică Mary, o expatriată libaneză care trăieşte la Riad. "Mulţi dintre prietenii mei obişnuiau să cumpere cadourile în Liban sau Siria şi le introduceau pe ascuns în ţară", a adăugat Mary.

Însă ca o dovadă de schimbare, Omar, proprietarul magazinului din Riad, spune că localul său a vândut nu doar articole de Crăciun ci şi costume de Halloween, o sărbătoare care în opinia conservatorilor saudiţi este o tradiţie americană care se abate de la islam.

Pas cu pas, Arabia Saudită se deschide în faţa altor religii. În ultimii ani Arabia Saudită a primit oficiali care au legătură cu Vaticanul precum şi rabini evrei. Oficialii locali spun că manualele şcolare, care mult timp au fost renumite pentru denigrarea evreilor şi altor non-muslmani, urmează să fie revizuite în cadrul campaniei demarată de prinţul moştenitor pentru combaterea extremismului în educaţie.