Țara în care trăiesc cei mai mulți români cade la pace cu UE. Decizia Comisiei Europene
Italia, Roma
Comisia Europeană a renunţat la demararea procedurii de deficit excesiv pentru Italia, după ce autorităţile de la Roma au luat măsuri pentru a stopa creşterea datoriei, transmite Reuters.
Executivul comunitar este dispus să examineze toate informaţiile din Italia privind finanţele sale publice înainte de a lua decizia finală, a declarat la o conferinţă de presă comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, Pierre Moscovici.
Comisia Europeană a recomandat, în data de 5 iunie, demararea unei proceduri de deficit excesiv pentru Italia, după ce a ajuns la concluzia că aceasta nu respectă regulile bugetare ale Uniunii Europene din cauza majorării datoriei sale publice. O astfel de procedură ar afecta încrederea investitorilor şi ar majora costurile de împrumut ale Italiei, avertizează analiştii.
Premierul Giuseppe Conte a anunţat marţi că deficitul bugetar al Italiei va scădea la 2,04% din PIB anul acesta, ceea ce înseamnă că ţara respectă regulile financiare ale UE.
Autorităţile de la Roma au exclus orice măsuri de austeritate, dar luni Guvernul italian a dat asigurări că va putea reduce anul acesta deficitul, previzionat la 2,4% din PIB, datorită cheltuielilor mai reduse şi a veniturilor mai ridicate.
Conte a declarat că este pregătit să trimită la Bruxelles cele mai recente date privind situaţia finanţelor publice ale Italiei, care arată economii de aproximativ şapte miliarde de euro comparativ cu ţinta din aprilie.
Comisia Europeană, care supervizează planurile bugetare pentru cele 28 de state membre, a anunţat că datoria publică a Italiei a depăşit 132% din Produsul Intern Brut în 2018, cu mult peste limita de 60% din PIB prevăzută în normele UE. În acest an, datoria publică a Italiei este prognozată să ajungă la 135% din PIB.
Pe acelasi subiect: