Țara europeană în care un sfert din locuitori, adică peste 20 de milioane, provin din alte țări. Cei mai mulți au venit la muncă
Aeroport, imigratie, turism
Numărul locuitorilor Germaniei cu origini străine a atins un nou record în 2018, potrivit rezultatelor unui microrecensământ, publicate de Biroul Federal de Statistică.
Ancheta demografică a arătat că unu din patru locuitori ai Germaniei, adică 20,8 milioane de persoane, provine din imigraţie. Cifra indică o creştere cu 2,5% faţă de anul anterior.
Această categorie de populaţie se referă la cetăţeni străini şi germani care nu au dobândit cetăţenia germană prin naştere, precum şi la cei care au cel puţin un părinte care nu s-a născut cu cetăţenia germană.
Potrivit Biroului Federal de Statistică, 13,5 milioane dintre cei cu origini străine nu s-au născut în Germania, ci au imigrat.
Aproape jumătate dintre respondenţi au declarat că au venit în Germania din motive profesionale. Totodată, 15% au avut drept scop principal să solicite azil în această ţară.
Citește și: Țara din UE care are prea mulți bani și nu știe ce să facă cu ei. A început să renunțe la taxe
La jumătate anului, Biroul Federal de Statistică a anunțat că, pentru prima dată în istorie, populaţia Germaniei a depăşit anul trecut 83 de milioane, imigraţia contribuind la acest record. La sfârşitul lui 2018, statisticile arătau că în Germania trăiesc 83.019.200 de oameni, cu 3% mai mulţi decât cu un an înainte.
Bilanţurile provizorii consemnează pentru anul trecut o imigraţie netă de 386.000 de persoane, un număr de decese mai mare cu 167.000 decât cel de naşteri şi o creştere a ponderii altor etnii decât cea germană, de la 11,7% la finele lui 2017 la 12,2%.
Cea mai mare creştere a populaţiei s-a înregistrat în landul Bavaria, din sud - 79.500; urmează Baden-Wuerttemberg cu 46.100 şi Berlinul, care are statut de land, cu 31.300.
În general, populaţia a crescut în landurile din vest, cu excepţia Saar, de lângă frontiera cu Franţa, şi a scăzut în est, cu excepţia Berlinului şi a landului Brandenburg din jurul capitalei.
Chiar și în contextul acestei creșteri spectaculoase a populației, Germania - cea mai mare economie europeană, are în prezent un deficit de aproximativ 1,6 milioane de angajaţi calificaţi, iar oamenii de afaceri sunt extrem de îngrijoraţi de lipsa forţei calificate de muncă.
Conform celor mai recente date ale Institutului pentru Cercetarea Forţei de Muncă (IAB), numărul locurilor de muncă vacante în Germania a atins un nivel record în ultima perioadă.
Mai multe despre:
#Germania#populatie
Pe acelasi subiect: