Finlanda vrea sa ofere fiecarui cetatean o alocatie de 800 euro/luna, simplificand la extrem sistemul de beneficii sociale. Suma nu ar permite insa un trai prea usor
Finlanda vrea ca din 2017 sa ofere o alocatie lunara fiecarui cetatean, fara conditii, pentru a-si reforma sistemul de protectie sociala si pentru a reduce cheltuielile publice, a anuntat marti Casa de Asigurari Sociale (Kela).
Experimentul ar putea duce Finlanda, tara membra a zonei euro, in pozitia de a-si simplifica la extrem sistemul de beneficii sociale, acoperind somajul, ajutorul de locuinta, bursele de studii sau concediul parental.
Expertii vor trebui sa inainteze in 2016 guvernului propunerile privind suma corespunzatoare si reformele fiscalitatii si sistemului de protectie sociala aferente.
Singura certitudine de pana acum este ca "lansarea experimentului introducerii unui venit de baza universal este prevazuta pentru 2017", potrivit Kela, transmite Agerpres.
Aparata in mod traditional de stanga, ideea a facut parte din programul electoral al centristului Juha Sipila, care a castigat alegerile legislative in aprilie. Este sustinuta in continuare de o buna parte a clasei politice finlandeze, sub diferite forme.
Guvernul, favorabil austeritatii, spera sa ajunga la o protectie sociala mai putin costisitoare pentru stat, care ar elimina temerea pierderii unui anumit ajutor daca o persoana accepta un loc de munca.
"Un venit de baza global ar inlocui alte ajutoare si, prin urmare, trebuie ca acesta sa fie mai degraba substantial, de circa 800 de euro pe luna", declara in octombrie directorul de cercetare al Kela, Olli Kangas.
Suma nu ar permite insa un trai prea usor in Finlanda. O gospodarie medie cheltuie 3.000 de euro pe luna, conform Statisticii, iar venitul mediu net disponibil depaseste 2.100 de euro de persoana, conform OCDE.
Un sondaj arata ca 69% din populatie sustine ideea. De asemenea si premierul Juha Sipila: "Cred cu tarie ca un venit de baza pentru fiecare cetatean ar simplifica foarte mult sistemul social", a declarat prim-ministrul.
O analiza Bloomberg arata ca propunerea ar costa guvernul finlandez 52.2 miliarde euro anual, iar banii primiti de cetateni ar fi neimpozabili.
Si Olanda analizeaza implementarea unui proiect asemanator, care va fi testat anul viitor. Iar parlamentul Elvetiei a votat impotriva unei idei asemanatoare, insa va organiza un referendum in randul populatiei in sprijinul deciziei.