Țara care înlocuiește toate bancnotele folosite cu unele noi, pentru a limita răspândirea coronavirusului
Bani Armenia
Banca Centrală a Armeniei a anunţat joi că va înlocui treptat bancnotele folosite cu unele noi, pentru a încerca să prevină răspândirea coronavirusului.
Totodată, insituția i-a sfătuit pe oameni să evite să efectueze plăţi în numerar acolo unde este posibil, relatează Reuters, preluată de Agerpres.
Într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, Banca Centrală le-a recomandat, de asemenea, cetăţenilor să utilizeze serviciile bancare online în locul plăţilor cash.
Armenia a înregistrat până în prezent patru cazuri de coronavirus, potrivit Ministerului Sănătăţii.
Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, declara recent că banii sunt cei mai periculoşi când este vorba de răspândirea unei molime, precizând că a făcut o singură provizie în această perioadă, respective bani pe card.
"O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoşi când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunţat la cash. În rest, e o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă şi nici nu ştii când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poţi să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni şi mai departe?", a spus Adrian Vasilescu.
El a explicat că banii sunt, sub acest aspect, murdari, dar ei pot fi spălaţi cu apă şi săpun, pentru că bancnotele sunt de plastic.
De asemenea, Vasilescu a afirmat că la Banca Naţională există o maşină care verifică dacă există bani falşi, scoate din circulaţie bancnotele deteriorate şi le sortează pe categorii, dar nu le spală.
Și alte țări au luat măsuri în ceea ce privește bancnotele, pentru a limita răspândirea coronavirusului. O purtătoare de cuvânt al Băncii Centrale americane (Fed) a anunțat că bancnotele de dolari care ajung în SUA după ce au circulat în Asia vor intra în carantină, pentru a limita riscul de propagare a noului coronavirus.
Aceste bancnote vor rămâne închise pentru o perioadă minimă de 7-10 zile, în loc de 5 zile cum se întâmpla până acum, şi până la maximum 60 de zile, a precizat sursa citată, confirmând relatări apărute în presa de peste Ocean.
Şi Banca Centrală a Chinei a transmis la jumătatea lunii februarie că bancnotele folosite vor fi dezinfectate şi plasate în carantină pe o perioadă de până la 14 zile înainte de a fi repuse în circulaţie.
Totodată, Banca Centrală din Coreea de Sud (BOK) a anunţat vineri că bagă în carantină pentru două săptămâni bancnotele pentru a înlătura orice urmă de coronavirus şi chiar va arde o parte din ele în efortul de a stopa epidemia, potrivit Reuters.
În plus, BOK va supune bancnotele "unui proces de spălare" la temperaturi extrem de ridicate, aşa cum a făcut întotdeauna, înainte de a le repune în circulaţie.
Conform procedurilor standard din Coreea de Sud, bancnotele sunt supuse unor temperaturi de 150 de grade Celsius timp de două-trei secunde, apoi sunt păstrate la 42 de grade Celsius după împachetarea lor, ceea ce efectiv dezinfectează bancnotele, a explicat BOK.