Conducerea miscarii talibane a cerut oficial aceasta ''taxa'' de la patru operatori, intr-o reuniune secreta, luna trecuta in orasul pakistanez Quetta, unde sunt instalate numeroase cadre ale talibanilor.

Miscarea s-a angajat in schimb sa-i lase in pace pe angajatii, dar si infrastructurile operatorilor.  

Talibanii s-au inspirat de la guvernul afgan, care a introdus in octombrie un impozit ce i-a adus 78 milioane de afghani (1,14 milioane dolari) in cateva zile, potrivit declaratiilor a doi reprezentanti ai societatilor de telefonie care au asistat la reuniunea din Quetta si ale unui al treilea reprezentant care are legatura cu dosarul.  

''Talibanii vor sa le acordam aceeasi suma ca guvernului'', a declarat pentru AFP unul din reprezentantii respectivi sub acoperirea anonimatului, transmite Agerpres.

''Noi le-am spus ca acest fapt ne-ar afecta afacerile, dar ei ne-au raspuns: 'Acesta este singurul mijloc de a va asigura ca angajatii vostri nu sunt atacati si ca infrastructurile voastre nu pier in flacari''.

O sursa din Shoura, din Quetta, organismul central al talibanilor, a confirmat proiectul.

Insurgentii islamisti ii vizeaza de mult timp pe operatorii privati de telefonie. Ei au rapit in trecut ingineri, au distrus relee de transmisie si au fortat companiile sa-si suspende acoperirea unor zone pentru a evita reperarea unor membri ai lor de catre autoritati.

Dar o astfel de taxa ar fi o noutate ce arata ca sefia talibanilor se comporta din ce in ce mai mult ca ''un guvern fantoma''.

Interesul este suplineasca scaderii surselor traditionale de venituri ale talibanilor, indeosebi productia de opiu, intr-un moment in care sunt angajati intr-o ofensiva puternica de iarna impotriva autoritatilor, dar si intr-o lupta cu rivalul lor, Statul Islamic.  

Societatile vizate sunt Etisalat, cu sediul in Abu Dhabi, MTN din Africa de Sud si operatorii locali Roshan si Afghan Wireless Communication Company.

Contactate de AFP, nici una dintre ele nu a dorit sa se exprime in mod oficial, dar reprezentantul uneia dintre ele a confirmat organizarea reuniunii.  

In Afganistan exista 18,5 milioane de utilizatori de telefonie mobila, la o populatie de 30 de milioane de locuitori. Sectorul este in plina crestere, avand anual un beneficiu intre 150 de milioane si 200 de milioane de dolari, contrastand cu o economie in plina stagnare.

Dar 40% din cele 6.139 de antene de transmisie ale tarii se afla in zone unde sunt activi talibanii.