Carney a argumentat că o monedă digitală ar pune capăt împotmolirii economiilor care au generat 10 ani de inflaţie scăzută, potrivit Mediafax.ro.

Oferind exemplul lirei ca monedă a tranzacţiilor oficiale la nivel international, de acum 100 de ani, Carney a declarat că dolarul a atins un nivel unei poziţii dominante, ceea ce îl determină să funcţioneze drept barieră în calea redresării durabile.

Acesta a spus că o nouă monedă digitală susţinută de un grup mare de naţiuni va debloca fondurile în dolari pe care guvernele le constituie în prezent poliţă de asigurare pentru perioadele incerte.

Guvernele stochează dolari pentru a se asigura în faţa schimbărilor din economia Statelor Unite, care în ultimele timpuri s-au intensificat, şi au determinat o creştere semnificativă a costurilor împrumuturilor.

Influenţa dolarului asupra condiţiilor financiare globale ar putea scădea, în mod similar, dacă ar fi creată o arhitectură financiară în jurul noii [monede digitale] care să demonteze poziţia dominantă a dolarului pe piaţa de credite. Prin reducerea influenţei SUA asupra ciclului financiar global, acest lucru ar contribui la reducerea volatilităţii fluxurilor de capital către economiile de piaţă emergente", a susţinut Mark Carney.