Autoritatile de la Beijing trebuie insa sa faca schimbari substantiale in administrarea economiei, inainte ca yuanul sa devina o moneda la fel de puternica precum dolarul sau euro, scrie Mediafax.

Problemele economice din Europa si Statele Unite au subminat increderea pietelor in dolar si euro, dar investitorii care cauta un plasament sigur au alternative putine.

China si alte tari au contestat suprematia dolarului in tranzactiile internationale si au sugerat alte solutii pentru sistemul monetar global, inclusiv un rol mai mare pentru Fondul Monetar International si yuan.

Aceste discutii au fost pana in prezent in mare parte teoretice dar, in timpul unei vizite in China a premierului japonez Yoshihiko Noda, China si Japonia au anuntat o serie de acorduri privind folosirea yuanului in comertul si investitiile dintre a doua si a treia mare economie a lumii, ceea ce ar limita oarecum folosirea dolarului in Asia.

"Japonia pare sa recunoasca implicit ca va fi o singura moneda asiatica dominanta si aceea nu va fi yenul", a declarat Barry Eichengreen, profesor de istorie economica la Universitatea din California.

Un oficial guvernamental japonez a declarat ca in viitor monedele asiatice vor avea o importanta mai mare decat in prezent.

Nici China si nici Japonia nu au anuntat un program concret pentru aplicarea acordului, dar autoritatile din ambele state au convenit infiintarea unui grup de lucru in acest scop.