Strategia lui Putin de influentare a monedei europene vizeaza partidul german antieuro. Metodele prin care Moscova poate influenta membri-cheie ai UE
Un document de strategie de la Moscova, vazut de o publicatie germana, dezvaluie cum a fost sfatuit Vladimir Putin sa influenteze Europa prin intermediul unor partide populiste si de extrema dreapta, inclusiv formatiunea antieuro Alternativa pentru Germania, relateaza site-ul TheLocal.de.
Tabloidul Bild a dezvaluit luni documentul, in care Centrul pentru Comunicatii Strategice, o firma de consiliere de la Moscova, prezinta felul in care Putin poate influenta membri-cheie ai UE, inclusiv Germania.
Publicatia subliniaza asupra uneia dintre metodele prin care se finanteaza AfD - comertul cu aur - si o prezinta ca pe o cale prin care Kremlinul poate sa cumpere influenta in partid. Consilierii sugereaza ca Guvernul rus poate vinde aur partidului german, in pierdere, sau sa-i foloseasca pe germani ca intermediari in comertul cu aur, in schimbul unor comisioane ca mijloc de a umple seifurile partidului.
AfD a vandut aur in valoare de 2,1 milioane de euro incepand din octombrie, cu profit redus, dar vizeaza sa-si maximizeze ajutorul public - calculat pe baza a cate voturi obtine partidul si alte venituri - pe care-l primeste, potrivit site-ului.
Expertii lui Putin sugereaza aceeasi strategie si prin acordarea unor imprumuturi catre partid, o metoda utilizata deja cu succes in Franta. O banca ruseasca a imprumutat partidului Frontul National ( extrema dreapta) peste noua milioane de euro, iar in schimbul imprumutului liderii formatiunii franceze xenofobe si antieuropene au prezentat Rusia intr-un mod pozitiv.
"Rusia se simte izolata", a declarat pentru The Local Christian Wipperfürth, de la DGAP, un think-tank in domeniul politicii externe.
"O multime de lucruri s-au schimbat in Europa de Vest si Centrala in ultimii 20 de ani, iar Putin si poporul rus nu inteleg acest lucru", a subliniat el.
"Rusia revine la conservatorismul sau instinctiv, ca in secolul dinaintea Primului Razboi Mondial", a adaugat expertul.
Criza ucraineana este un punct deosebit de sensibil, avand in vedere faptul ca in trecut "Germania si Rusia s-au inteles. Germania este foarte reticenta in adoptarea unor masuri militare", explica el, adaugand ca "in aceasta tara (Germania) ne simtim ca si cum bombele ar cadea asupra noastra, in timp ce americanii se simt ca si cum ar fi cei din bombardier".
Rusia nu a fost de acord cu retinerea Germaniei fata de interventii ca in Irak si Libia pe baza unor principii pacifiste, ci pe baza opozitiei "de principiu" fata de Bruxelles si Washington si faptului ca nu-i place ca altii sa se amestece in crize din Orientul Mijlociu, este de parere expertul.
Insa interesul clar al Rusiei fata de Europa de Vest nu trebuie sa fie luat drept o confirmare a faptului ca ar finanta in mod direct partide din Occident, a subliniat Wipperfürth.
"Eu cred ca este adevarat ca Rusia vrea relatii mai stranse in Europa Centrala si de Vest, dar nu cred ca (Rusia) are nevoie sa faca acest lucru", a apreciat el.
AfD nu a fost prezent la o intalnire intre reprezentanti ai Rusiei cu partide de extrema-dreapta la Viena, in martie, insa documentul de strategie citat propune sa fie curtat vicepresedintele formatiunii, Alexander Gauland, in varsta de 73 de ani. El a fost unul dintre cei care au sustinut un vot impotriva sanctiunilor UE impuse Rusiei la conferinta formatiunii.
De asemenea, a fost un invitat special al ambasadorului rus la Berlin, in septembrie, si a sustinut un discurs la o conferinta prorusa, sambata, alaturi de presedintele cailor ferate rusesti si consilierul lui Putin Vladimir Iakunin.
Un purtator de cuvant AfD nu a putut fi contactat luni de catre The Local pentru a comenta aceste informatii, precizeaza site-ul.