O filmare publicata pe YouTube pare sa fi surprins momentul in care avionul, cuprins de fum si flacari, se prabuseste, relateaza Flight Report. Autenticitatea acesteia nu a fost inca verificata.

Ramura egipteana a gruparii jihadiste Statul Islamic a scris sambata pe Twitter ca este responsabila de prabusirea avionului Airbus A321-200 al companiei ruse Metrojet (cunoscuta si sub numele de Kogalamavia) in peninsula egipteana Sinai, relateaza AFP, potrivit Agerpres.

"Soldatii califatului au reusit sa doboare in provincia Sinai un avion rus, care transporta peste 220 de cruciati si toti au fost ucisi", se arata intr-o postare pe conturile de Twitter ale jihadistilor, care mentioneaza de asemenea ca au actionat astfel pentru a raspunde interventiei militare ruse impotriva combatantilor gruparii Statul Islamic in Siria.  

Mai multi experti militari sustin insa ca nicio racheta nu ar fi putut ajunge pana la 11.000 de metri, altitudinea la care ar fi zburat avionul la acel moment.

Companiile aeriene Lufthansa si Air-France KLM au anuntat ca vor evita survolarea peninsulei Sinai cat timp cauzele prabusirii aeronavei rusesti nu sunt clarificate.

"Am luat decizia sa evitam zona deoarece situatia si cauzele prabusirii nu sunt clare", a declarat o purtatoare de cuvant a Lufthansa, precizand ca zborurile vor continua sa evite peninsula Sinai pana cand motivele catastrofei sunt clarificate.

Nordul peninsulei Sinai, unde a cazut avionul, este o zona in care au loc adeseori conflicte intre guvernul egiptean si un grup de insurgenti afiliati Statului Islamic.

Fortele de securitate egiptene au declarat insa ca nu exista niciun indiciu cum ca avionul ar fi fost doborat in mod deliberat.

De asemenea, Reuters citeaza surse din interiorul anchetei care sustin ca o prima examinare a aeronavei indica faptul ca o defectiune tehnica ar fi dus la prabusire. De altfel, oficialii au confirmat si ca pilotul semnalase aceasta defectiune turnului de control si ceruse permisiunea de a ateriza de urgenta, langa Cairo.

Avionul implicat in accident efectua o cursa charter turistica intre statiunea egipteana Sharm el-Sheikh si orasul rus Sankt Petersburg. A decolat la ora locala 05:51, iar contactul radar a fost pierdut 23 de minute mai tarziu, cand avionul se afla la o altitudine de aproape 9.400 de metri.

La bord se aflau 217 pasageri (214 rusi si 3 ucraineni) si 7 membri ai echipajului, toti rusi. Conform primelor date, dupa pierderea contactului radar avionul a intrat intr-un picaj abrupt. Anterior, comandantul a transmis turnului de control ca are probleme cu echipamentele de comunicatie.