Sub un control politienesc sporit, 38 de vapoare de pescuit spaniole au ancorat la inceputul diminetii in fata celor 70 de blocuri de beton ale recifului care, afirma pescarii, ii priveaza de unul dintre cele mai bune locuri de pescuit, potrivit Mediafax.

Pe fondul tensiunilor diplomatice, un portelicopter militar britanic a facut escala, duminica, intr-un port din sudul Spaniei, cu acordul autoritatilor tarii, in timp ce o alta nava de razboi britanica urmeaza sa ajunga in Gibraltar luni, in cadrul unor exercitii militare.

Agitand drapele spaniole, purtand tricouri pe care se putea citi "Gibraltarul spaniol", trecatorii au incurajat pescarii, in timp ce aproximativ 500 de manifestanti ce arborau steagurile britanice si ale Gibraltarului s-au reunit pe malul enclavei.

Incadrata de circa sase nave ale Garzii civile spaniole, flota de pescari s-a apropiat de 14 nave ale politiei din Gibraltar si ale autoritatilor britanice care le-au impiedicat sa se mobilizeze in jurul recifului.

Dupa o ora petrecuta pe mare, marcata de un schimb de insulte dar fara vreun incident notabil, pescarii spanioli au intrat in port.

"Vrem pur si simplu sa trimitem un mesaj Gibraltarului. Vrem doar sa putem pescui acolo unde am pescuit dintotdeauna", explica Leoncio Fernandez, presedintele Confreriei pescarilor din La Linea de la Concepcion.

Pescarii din acest oras situat la frontiera cu Gibralatarul si din portul Algeciras se declara foarte afectati de reciful pe care autoritatile din Gibraltar au decis sa il construiasca la 24 iulie.

Potrivit teritoriului britanic, care nu are flota de pescuit comerciala, reciful le-ar permite bancurilor de pesti sa se regenereze.

Politia din Gibraltar a declarat ca Garda civila spaniola a lucrat, duminica, "in colaborare" cu agentii sai "pentru a se asigura ca manifestatiile nu vor fi marcate de incidente", potrivit unui comunicat al Guvernului teritoriului britanic.

Gibraltarul reafirma in acelasi comunicat ca zona in care au fost scufundate blocurile de beton "nu era anterior frecventata decat de un vapor" spaniol si nu era recunoscuta ca fiind un "teren de pescuit" de catre Guvernul regional din Andaluzia.

De la construirea recifului, Gibraltarul acuza Madridul ca si-a multiplicat controalele le frontiera ca masura de represalii, ceea ce creeaza periodic lungi cozi de asteptare la frontiera.

Guvernul spaniol afirma ca aceste controale sunt obligatorii deoarece Gibraltarul, ca si Marea Britanie, nu este membru al spatiului Schengen si sunt necesare pentru combaterea contrabandei, in special de tutun.

Considerand, dimpotriva, ca aceste controale sunt "motivate politic", premierul britanic David Cameron a cerut vineri Comisiei Europene sa trimita "de urgenta" o echipa de observatori la frontiera.

Cu acordul Guvernului spaniol, portelicopterul HMS Illustrious s-a oprit duminica pentru o escala tehnica de mai multe ore la baza militara Rota din sudul Spaniei. Acesta a plecat apoi pentru a participa la exercitiile militare prevazute cu mult timp inainte in Marea Mediterana.

Luni, o nava de razboi britanica, fregata HMS Westminster, insotita de doua vapoare, urmeaza sa faca escala in Gibraltar pentru a participa apoi la aceste manevre.

Cedata in 1713 Marii Britanii, insula Gibraltar, un teritoriu de sapte kilometri patrati si cu o populatie de 30.000 de locuitori situat in sudul Peninsulei Iberice, se afla in centrul tensiunilor recurente dintre Londra si Madrid.