Sprijinul mediului de afaceri britanic fata de ramanerea Marii Britanii in UE scade. Cameron le va permite ministrilor sa faca liber campanie pro sau contra iesirii din Uniune
Sprijinul companiilor britanice fata de ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana a scazut in ultimele sase luni, dar ramane totusi majoritar, arata un studiu Deloitte, preluat de AFP.
62% dintre directorii financiari din cadrul a 137 grupuri de afaceri apreciaza ca este in interesul companiilor ca Marea Britanie sa ramana in UE, procent care cu sase luni in urma era de 74%.
Circa 28% dintre intervievati spun ca opinia lor depinde de concesiile pe care premierul Cameron le va obtine din partea UE in februarie.
Alti 6% considera ca pentru companiile britanice o iesire din UE ar fi benefica.
Mediul de afaceri britanic, mai ales City-ul londonez, este in general mai favorabil decat cetatenii de rand ramanerii Marii Britanii in UE, avand in vedere avantajele economice oferite de legaturile cu blocul comunitar.
Dar autorul studiului, Ian Stewart, considera ca relativa diminuare a sprijinului marilor corporatii fata de apartenenta in continuare la UE ilustreaza euroscepticismul in crestere manifestat in randul populatiei britanice.
Totusi, potrivit unui sondaj al Financial Times, niciunul dintr-un grup de 100 de economisti intervievati nu a sustinut iesirea Marii Britanii din UE, trei sferturi dintre ei apreciind ca un eventual Brexit va avea efecte negative serioase asupra economiei britanice.
In alta ordine de idei, premierul britanic le va permite ministrilor guvernului sau sa faca liber campanie pentru iesirea sau ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana, a relatat marti BBC, fara a-si cita sursele, potrivit AFP si Reuters.
Presa britanica a relatat in ultimele saptamani despre dorinta mai multor ministri eurosceptici din guvernul Cameron de a putea face campanie liber in favoarea iesirii Marii Britanii din UE in cadrul referendumului.
"Premierul urmeaza sa transmita clar ca le va permite (membrilor guvernului sau) sa se exprime. Este imposibil ca eu sa fac campanie pentru mentinerea" in UE, a declarat unul dintre ei pentru The Telegraph, sub protectia anonimatului.
Potrivit The Guardian, decizia, care ar urma sa fie anuntata marti dupa-amiaza de Cameron, va permite "probabil sa se evite demisiile mai multor ministri" eurosceptici, printre care Iain Duncan Smith, responsabil de portofoliul Muncii.
David Cameron si-a formulat in noiembrie principalele patru solicitari de a caror solutionare depinde decizia sa de a cere britanicilor sa voteze pentru ramanerea in UE la referendumul pe care a promis sa-l convoace in 2017, sau poate chiar anul viitor. Ulterior, el a calificat negocierile deja incepute ca fiind foarte dificile.
Londra doreste renuntarea la principiul adoptarii monedei euro de catre toate statele blocului comunitar, pe plan economic sa se puna accentul in special pe sporirea competitivitatii UE, sa se renunte de asemenea la abordarea federalista de adancire continua a integrarii europene si sa se permita Marii Britanii sa instituie masuri pentru a limita imigratia, mai ales prin suprimarea ajutoarelor sociale timp de patru ani pentru noii veniti.