"Cel care castiga alegerile trebuie sa incerce sa constituie guvernul", a spus Mariano Rajoy, in fata militantilor adunati in fata sediului Partidului Popular, noaptea trecuta.

Potrivit rezultatelor oficiale publicate in jurul orei locale 02.30 (01.30 GMT), dupa numararea tuturor buletinelor de vot, Partidul Popular al lui Mariano Rajoy a obtinut 123 de locuri in camera inferioara a parlamentului, respectiv 28,72% din sufragii. 

Pedepsit pentru politica sa de austeritate si coruptia dintr-o tara in care o persoana activa din cinci este somera, Rajoy a pierdut majoritatea absoluta, obtinand cu 63 de mandate mai putin decat in 2011 si cel mai slab scor al formatiunii din 1993. 

Partidul socialist (PSOE) a iesit pe locul al doilea si a inregistrat cel mai slab rezultat din istorie, cu 90 de mandate obtinute si 22% din voturi.  Un scor foarte apropiat de socialisti a obtinut formatiunea stangii radicale Podemos (20,6% din voturi), care va dispune de 69 de deputati. Un alt partid nou, formatiunea liberala Ciudadanos, obtine la randul ei 14% din sufragii si 40 de deputati. 

"Spania isi lasa in suspans noul guvern", titreaza luni cotidianul conservator ABC.

"PP castiga, dar va avea mari dificultati in a guverna", scrie El Pais (centru-stanga), in timp ce ziarul catalan El Periodico formuleaza pagina unu ca un anunt: "Cautam un presedinte /al consiliului de ministri - n.r./ pentru Spania". 

Scenariul fragmentarii atat de temut s-a produs in cele din urma. Spaniolii au vrut sa reinnoiasca clasa politica, dar nu au mers suficient de departe pentru a schimba datele problemei.

Ei "cer negociere si consens" intre partide, scrie El Pais intr-un editorial. 

Sarcina se anunta insa una dificila, in conditiile in care Ciudadanos si Podemos au anuntat in numeroase randuri ca nu vor intra in coalitie cu cele doua partide traditionale, intrucat ele ar incarna "vechea politica". 

Insa, mai important decat toate, niciun bloc, la stanga sau la dreapta, nu dispune de majoritate absoluta.

PP, impreuna cu Ciudadanos, nu ar avea decat 163 de locuri, cand majoritatea este de 176. Pe de alta parte, un bloc PSOE-Podemos nu ar aduna decat 159 de locuri. 

O alta configuratie posibila ar fi o alianta "tripartita" a Podemos si Ciudadanos cu socialistii, care ar aduna 199 de locuri, pentru a impune o schimbare a guvernului, un scenariu complicat. 

Singura solutie pare sa ramana sprijinul micilor formatiuni regionale separatiste din Catalonia, Tara Bascilor si Insulele Canare, care ar putea permite unui bloc de stanga sa ajunga la numarul de mandate necesar pentru a obtine majoritatea absoluta. 

Veritabile sudoku pentru oamenii politici si politologii din Spania, obisnuiti de peste 30 de ani cu alternanta confortabila intre dreapta si stanga din 1982. 

"Voi incerca sa formez un guvern si cred ca Spania are nevoie de un guvern stabil", a spus Mariano Rajoy in noaptea de luni spre marti.

Trebuie "sa ajungem la unele acorduri", a adaugat Rajoy, lasand sa se inteleaga ca deschide perioada negocierilor.  In absenta majoritatii absolute, exista optiunea unui guvern investit cu o majoritate simpla, dar care ar trebui sa negocieze pas cu pas fiecare dintre politicile sale pentru a guverna. 

Pedro Sanchez, liderul PSOE, a spus ca mult "dialog" va fi necesar.  Seful Podemos, Pablo Iglesias, a cerut deja masuri de urgenta sociala care nu pot fi intarziate in opinia lui. Printre acestea, o reforma constitutionala care sa garanteze dreptul inalienabil la locuinta, sanatate si educatie. 

Albert Rivera, liderul Ciudadanos, a insistat la randul lui asupra pozitionarii de centru a formatiunii sale, singura capabila sa negocieze cu extremele. 

Pentru cea de a cincea tara din punctul de vedere al populatiei din UE urmeaza astfel o perioada de sarbatori marcata de incertitudine, prima sedinta a noului parlament urmand sa aiba loc la 13 ianuarie. 

Dupa un prim vot de investitura a carui data nu a fost stabilita, parlamentul va dispune de doua luni pentru a investi un guvern, in lipsa caruia actualul executiv va trebui sa convoace noi alegeri, conchide AFP.