Situatie fara precedent. Tara in care 28.000 de rauri au disparut de pe harta . "Avem mai multi bani in buzunar, dar apa se evapora din tara". FOTO
La ultima numaratoare, China s-a trezit ca mai are doar jumatate din raurile de acum 20 de ani. Guvernantii chinezi dau vina pe calcule, ecologistii arata cu degetul spre poluare.
La cea mai recenta numaratoare a bazinelor de apa din China, autoritatile au descoperit ca aproximativ 28.000 de rauri care apareau pana atunci in inregistrarile oficiale au disparut.
Potrivit portalului Global Voices, cercetarea este prima de acest fel realizata in China si a fost efectuata in perioada 2010-2012. Concluzia este ingrijoratoare. Dintre cele 50.000 de rauri cate ar fi existat in anii ’90, in prezent se gasesc mai putin de 23.000.
Rezultatele studiului vin la doar cateva saptamani dupa ce noul guvern al tarii si-a asumat raspunderea de a diminua nivelul ingrijorator de poluare din China.
Ecologistii si activistii pentru protejarea mediului inconjurator sustin ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza supraexploatarii resurselor hidrologice. Pe de alta parte, guvernul da vina pe metodele de cercetare diferite, care ar fi dus la o diferenta atat de mare, dar si pe schimbarile climatologice.
Ministrul care se ocupa cu resursele hidrologice ale tarii, Jiao Yong, a spus ca vechile date erau inexacte, din cauza ca cei care au cartografiat regiunea au folosit metode invechite pentru a localiza raurile.
"In anii ’90, expertii nostri se bazau pe harti vechi pentru a calcula, insa de data aceasta am folosit cele mai noi instrumente si echipamente, asa ca numaratoarea de acum ar trebui sa fie mai exacta", a declarat Yong.
Wang Xuming, fost purtator de cuvant pentru Ministerul Educatiei, a adresat cateva sfaturi presedintelui chinez Xi Jinping, pe platforma de microblogging Weibo:
"O sugestie pentru seful Xi: Umbla vorba ca numarul de rauri de pe o zona de 100 de kilometri patrati a fost redus cu peste 27.000, in ultimii 20 de ani. Avem mai multi bani in buzunar, in timp ce apa din jurul nostru se imputineaza vazand cu ochii. Investitiile din China in protectia mediului au crescut cu 18,8%, de doua ori mai mult decat rata cresterii economice a tarii. Sfatuiesc ca guvernul, la toate nivelurile sale, sa incetineasca imediat dezvoltarea economica si sa faca din protectia mediului prioritatea sa numarul 1. Sa facem dintr-o China bogata, o China frumoasa”, a scris Wang Xuming pe Weibo.
In urma situatiei fara precedent, oamenii au fost incurajati sa posteze pe site comentarii despre situatia raurilor din imediata lor apropiere. Tot acolo, multi dintre internauti isi arata ingrijorarea. "Am fost surprins sa aflu ca 28.000 de rauri au disparut deja de pe harta. Este vorba de un dezastru natural? Sau de o greseala umana? Cred ca ambele au jucat un rol, dar sunt multe exemple care indica faptul ca interventia omului a fost decisiva. Cantitatea de apa care a ramas este ingrijoratoare. Hrana si energia pe care le consumam in tara depind acum in mare parte de importuri. Asta inseamna ca viitoarele generatii vor trebui sa-si importe si apa potabila?", se intreaba un comentator al site-ului chinez.