China, cea mai populata tara a lumii, va devansa SUA inca din 2026, in termeni de PIB exprimat in dolari. In plus, India si China vor fi fiecare mai bogate decat urmatoarele cinci state impreuna (Indonezia, Germania, Japonia, Brazilia si Marea Britanie), "o marime a averii comparativ cu restul statelor din top 10 care este unica in istorie", sustine EIU. 

In ceea ce priveste veniturile per capita, China va ajunge din urma Japonia pana in 2050, an in care va fi la jumatatea nivelului din SUA fata de doar 14% in 2014.

Puterea de cumparare a Indiei va creste pana la 24% din cea a consumatorilor americani fata de doar 3% in 2014.

In total, Asia va fi responsabila pentru 53% din PIB-ul global in 2050, iar ponderea Europei va scadea. 

La capitolul cresterea populatiei in varsta de munca, pe primele pozitii se vor situa Africa si Orientul Mijlociu. In schimb, cea mai mare parte a Europei si Asiei de Est vor inregistra o scadere a fortei de munca, pe primul loc fiind Japonia cu o scadere de peste 25%. China si Coreea de Sud ar putea inregistra o contractie de 17%, respectiv 18%, iar Grecia, Portugalia si Germania ar urma sa inregistreze o scadere de peste 20%. 

Economist Intelligence Unit avertizeaza ca odata cu cresterea puterii economice a Chinei si Indiei va spori si puterea lor politica.

"Avand in vedere puterea economica a Chinei si Indiei, acestea vor asuma un rol mai mare in solutionarea problemelor globale, de genul modificarea climei, securitate internationala si guvernanta economica globala. Pe termen mediu, va fi nevoie ca actualele puteri, in special SUA, sa lase India si China sa joace un rol mai mare pe scena mondiala si sa adapteze institutiile internationale pentru a le permite sa exercite o influenta mai mare" sustin analistii de la EIU, citati de Agerpres.