Scotland Yard trateaza decesul lui Sean Hoare, ca inexplicabil, chiar daca se stia de multa vreme ca era alcoolic si dependent de droguri. De fapt, chiar el a declarat ca sefii sai de la News of the World ii plateau 1.000 de lire sterline pe saptamana, ca sa se drogheze impreuna cu vedetele si apoi sa obtina detalii picante despre viata lor privata, direct de la sursa. Tot el este cel care l-a invinuit public pe fostul redactor-sef Andy Coulson, ajuns purtator de cuvant al premierului David Cameron, ca stia despre ascultarea telefoanelor si chiar incuraja aceasta practica.

"Marturia lui Sean Hoare a aruncat in aer teoria potrivit careia un singur reporter era responsabil de interceptarile ilegale", spune Kevin Maguire, editor Daily Mirror.

Doua comisii separate, i-au audiat pe Rupert Murdoch, pe fiul sau James si pe fosta sefa de la News of the World, Rebekah Brooks.

La raport a fost chemat si fostul sef al Scotland Yard, despre care presa scrie ca s-ar fi bucurat de o vacanta de lux, de 12.000 de lire sterline, gratie legaturilor cu redactorii de la News of the World. In ceea ce-l priveste, Sir Paul Stephenson si-a justificat demisia, citand din... clasici. "Cum spunea si William Shakespeare si sper ca-l citez corect: daca tot trebuie facut ceva, mai bine sa fie facut repede", spune fostul sef al Politiei Metropolitane

Fostul sef al Scotland Yard a dat totusi de inteles ca un consilier din echipa premierului i-ar fi cerut sa nu-l compromita pe David Cameron. De partea sa, seful guvernului nu pare, inca, dispus sa-si ceara scuze pentru ca l-a angajat pe controversatul Coulson, chiar daca discursurile opozitiei sunt tot mai agresive. "Trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru deciziile pe care le-a luat in ce-l priveste pe Andy Coulson si contactele pe care le-a avut cu Rupert Murdoch si Rebekah Brooks", considera Ed Miliband, liderul laburistilor.

"Pozitia lui David Cameron pare din ce in ce mai slaba. A devenit clar ca Andy Coulson, pe care el l-a numit purtatorul sau de cuvant, stia despre interceptari si chiar a fost arestat pentru asta"
, spune Ivor Gaber, analist politic. In schimb, Ben Page, analist politic, considera ca vor fi reguli mai stricte in privinta raporturilor dintre politicieni, politie si jurnalisti, insa, nu crede ca premierul va demisiona.

Cameron este asteptat miercuri in Camera Comunelor, pentru explicatii. Ce-i drept, chiar la cererea sa. Intre timp, Ministerul de Interne a ordonat o ancheta ampla in randul politiei, dupa ce investigatorii au aflat ca jurnalistii de la News of the World mituiau politisti, ca sa urmareasca vedete, politicieni sau chiar membri ai familiei regale, dupa semnalele emise de telefoanele mobile ale victimelor.