Economistii au scris un material publicat marti in Le Monde, in care explica faptul ca Francois Villeroy de Galhau este un expert bancar foarte bun, dar activitatea anterioara risca sa puna in pericol independenta sa la Banca Centrala a Frantei. 

"Este o iluzie deplina sa spui ca cineva poate lucra pentru industria bancara si cateva luni mai tarziu sa-si asume reglementarea acestui sector cu impartialitatea si independenta totala", sustin economistii. 

Villeroy de Galhau (56 de ani) a fost unul dintre cei doi directori operationali ai BNP Paribas, cea mai mare banca din zona euro dupa active, pana in aprilie, cand a demisionat, pentru a realiza un raport guvernamental privind finantarea investitiilor corporate. 

Presedintele Francois Hollande l-a nominalizat saptamana trecuta pentru functia de guvernator al Bancii Centrale a Frantei. Daca Parlamentul aproba numirea sa la conducerea institutiei, el va prelua functia la 1 noiembrie, cand expira mandatul actualului guvernator, Christian Noyer.

Villeroy va deveni si membru al Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene. 

Economistii au explicat ca exista alti candidati cu o calificare ridicata, care nu prezinta riscul unui conflict de interese, in mod special Benoit Coeure, membru in Consiliul guvernatorilor BCE. 

In 2014, BNP Paribas a primit o amenda record, de 8,9 miliarde de dolari, in urma acuzatiilor venite din partea autoritatilor SUA cu privire la incalcarea sanctiunilor aplicate Iranului, Sudanului si Cubei. 

Alti posibili candidati la conducerea Bancii Centrale a Frantei au fost Laurence Boone, consilierul economic al presedintelui francez, si Claire Waysand, care conduce echipa ministrului francez de Finante, Michel Sapin.