Greva ameninta sa perturbe grav ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale si meciul de debut dintre Brazilia si Croatia, care va avea loc joi. 

Grevistii, care cer o reajustare salariala din cauza cresterii cheltuielilor zilnice au sfidat, duminica, o decizie a tribunalului regional al muncii care a declarat protestul lor ilegal si a fixat o amenda de 100.000 de reali (aproximativ 30.000 de euro) pe zi.  Ei au votat in adunarea generala reluarea grevei.  Aceasta afecteaza partial trei dintre cele cinci linii ale retelei. Dar a fost suficient pentru ca joi si vineri metropola cu 20 de milioane de locuitori sa plonjeze in haos. 

O manifestatie este convocata pentru ora 07.00 (13.00 ora Romaniei), de la statia de metrou Santa Rosa, de catre miscarile sociale "care sprijina greva si lupta" angajatilor, a declarat duminica seara pentru AFP un purtator de cuvant al sindicatului angajatilor de la metrou, Tiago Pereira, care numara 9.000 de membri. 

"Greva va continua pana la victorie", a adaugat acest purtator de cuvant. Iar durata acesteia depinde in prezent de guvernator. "El este cel care va rezolva situatia". 

Mai multe organizatii sociale de stanga intentioneaza sa se alature marsului. 

Greva de la metroul din Sao Paulo se inscrie in contextul multiplicarilor acestor miscari in tara de cateva saptamani.  In plina Cupa a Confederatiilor la fotbal, brazilinienii au iesit masiv in strada pentru a denunta cele 11 miliarde de dolari cheltuite pentru Cupa Mondiala si au cerut investitii masive in transporturi, sanatate sau educatie. 

Manifestatiile si-au pierdut amploarea pe masura ce au degenerat in confruntari violente cu politia si in jafuri comise de activistii anarhisti din cadrul Black Bloc.  Cu toate acestea, nemultumire persista.

54% dintre brazilienii cred ca Mondialul le va aduce mai multe prejudicii decat avantaje, potrivit unui sondaj Datafolha publicat duminica. Dar 65% declara ca le-ar fi "rusine" daca Mondialul ar fi perturbat de manifestatii.  In pofida acestui fapt, strazile, barurile si ferestrele sunt decorate in culorile echipei nationale, 68% dintre brazilieni fiind convinsi ca acesta va castiga cea de-a sasea Cupa Mondiala, la 13 iulie.