"Odata cu finalizarea procedurilor de inregistrate ca entitate legala, Analytical Credit Rating Agency (ACRA) a demarat activitatea operationala", potrivit unui comunicat oficial.  

Agentia, sustinuta de Banca centrala a Rusiei, reprezinta doar una dintre incercarile acestei economii emergente de a reduce dominatia exercitata de cele trei mari agentii: Standard & Poor's, Moody's si Fitch.

In plus, tarile din grupul BRICS discuta si ele despre infiintarea unei agentii de rating, iar Rusia si China intentionau ca in 2015 sa lanseze noua Universal Credit Rating Group (UCRG), insa deocamdata discutiile s-au blocat din cauza unor motive politice.  

Karl Johansson, care a lucrat timp de doua decenii la firma de audit EY, a fost desemnat presedinte al agentiei rusesti de rating, in timp ce fostul numar doi de la banca ruseasca Gazprombank, Ekaterina Trofimova, a preluat atributiile de director executiv.   

Tensiunile dintre oficialii rusi si marile agentii de rating au crescut la inceputul acestui an, cand Standard & Poor's si Moody's au decis sa scoata Rusia din categoria tarilor care beneficiaza de un rating recomandat pentru investitii (investment grade) din cauza scaderii pretului petrolului si a sanctiunilor occidentale impuse Moscovei.