Moscova a trecut la represalii. Ce masuri a luat dupa doborarea avionului rus de catre aviatia turca
Moscova a trecut la represalii si acuza Ankara ca i-a doborat bombardierul cu buna stiinta. Armata rusa a anuntat ca inchide toate canalele de comunicatii cu cea turca, inclusiv linia folosita pentru schimbul de informatii privind operatiunile din Siria. Iar in cateva zile, vor intra in vigoare sanctiuni economice usturatoare. Pe de alta parte, presedintele turc s-a plans ca omologul sau rus nu i-a raspuns la telefon, asa ca nu a putut sa ii explice circumstantele incidentului de marti.
Initial impaciuitor, presedintele turc a ridicat tonul si a refuzat raspicat sa ofere scuzele asteptate de Moscova dupa incidentul de marti.
Recep Tayyp Erdogan, presedintele Turciei: "Daca ar trebui sa isi ceara cineva scuze, atunci in mod cert nu suntem noi aceia."
Vladimir Putin a declarat ca Statele Unite erau la curent cu pozitia exacta a bombardierelor rusesti care actioneaza in Siria si sustine ca este imposibil ca Ankara, aliata americanilor, sa nu fi stiut cui apartine avionul doborat.
"Nici nu ne-a trecut prin cap ca am putea fi loviti de o tara pe care o consideram partenera noastra."
In plus, Vladimir Putin a pus sub semnul intrebarii sinceritatea turcilor in lupta impotriva Statului Islamic.
"Vedem mereu vehicule care transporta petrol si care se indreapta in coloana spre orizont. Le vedem ziua si noaptea, iar destinatia lor este Turcia."
Raspunsul a venit la fel de taios
Recep Tayyp Erdogan: "Se spune ca Turcia cumpara petrol de la organizatia Stat Islamic. Vorbim de oficiali care spun asta. Este rusinos! Cel mai important frunizor al Turciei este Rusia!"
Pe de alta parte, guvernul rus a anuntat ca pregateste o serie de sanctiuni economice impotriva Turciei. Ar fi vorba de interzicerea importurilor turcesti, pe motiv ca acestea nu respecta standarde legale, ori suspendarea unor proiecte comune de investitii.
In primele trei trimestre ale anului, Turcia a exportat in Rusia bunuri in valoare de trei miliarde de dolari, asadar Ankara trebuie sa se pregateasca pentru pierderi semnificative.
Totodata, Moscova si-a incurajat toti cetatenii sa revina cat mai repede din vacantale in Turcia, tara unde merg anual in concediu aproximativ 3 milioane de rusi.
Rusia a decis sa inaspreasca controalele asupra produselor agricole si alimentare importate din Turcia, citand incalcarea normelor sanitare, a anuntat joi ministrul rus al Agriculturii, la doua zile dupa doborarea unui avion militar rusesc de catre aviatia turca, informeaza RIA Novosti.
"Avand in vedere incalcarile repetate ale standardelor rusesti de catre producatorii turci, Guvernul rus a cerut Rosselkhoznadzor (Autoritatea Federala Sanitar-Veterinara din Rusia - n.r.) sa instituie un control mai strict asupra produselor agricole si alimentare din Turcia, precum si sa demareze controale suplimentare atat la frontiera cat si la locuri de productie directa din Turcia", a declarat ministrul rus al Agriculturii, Alexander Tkachev.
Aproximativ 15% dintre produsele agricole turcesti nu respecta standardele rusesti, iar de la inceputul anului au fost 40 de cazuri in care in cele turcesti de origine animala au fost indentificate reziduuri de substante interzise si nocive, continuat el.
Anul trecut, Rusia a importat din Turcia produse agricole si alimentare de 1,7 miliarde dolari, in timp ce exporturile rusesti de produse agricole si alimentare spre Turcia au crescut cu 30% pana la 2,4 miliarde dolari.
Marti, avioane F16 ale Fortelor aeriene turce au doborat un avion militar rus Su-24 in zona frontierei dintre Turcia si Siria. Ankara sustine ca aparatul a intrat de mai multe ori in spatiul aerian turc inainte de a fi lovit. In schimb, Rusia sustine ca avionul era in spatiul aerian sirian, iar presedintele rus, Vladimir Putin a calificat gestul drept o "lovitura de cutit in spate".