Vladimir Putin a promulgat in mai o lege care anuleaza 90% din datoria in valoare de 11 miliarde de dolari a Phenianului, datand din perioada sovietica. 

"Decizia anularii datoriei Coreei de Nord ne-a permis sa solutionam o serie de probleme pe care nu le puteam rezolva", a declarat Aleksandr Galuska, citat de agentia oficiala RIA Novosti. 

Astfel, Phenianul ar putea deschide Moscovei accesul la anumite zacaminte, in vederea rambursarii. 

"Am studiat proiecte concrete in domeniul resurselor miniere, exploatarii zacamintelor, probleme de explorare geologica si posibilitatea (...) de a oferi companiilor ruse accesul la zacaminte de resurse miniere in Coreea de Nord", a spus el. 

De asemenea, grupului Basic Element, holdingul oligarhului rus Oleg Deripaska, i s-a propus sa participe la reconstruirea unei centrale termice, potrivit Interfax.  In plus, Phenianul va facilita activitatea unor oameni de afaceri rusi pe teritoriul nord-coreean. 

"Va fi posibila facilitarea obtinerii de vize cu intrari multiple a antrepenorilor si angajatilor intreprinderior ruse care lucreaza in Coreea de Nord", a declarat Galuska. "Investitorii si partenerii rusi vor avea acces la mijloace moderne de comunicare, Internet, telefon mobil", a adaugat el. 

Moscova a decis in 2012 sa anuleze cea mai mare parte a datoriei nord-coreene, vizand cateva proiecte in aceasta tara, cea mai inchisa din lume, inclusiv construirea unei linii feroviare transcoreene si a unui gazoduct de transport pentru gaze naturale rusesti catre Coreea de Sud.