În cadrul unei conferinţe desfăşurate la Şcoala Superioară de Economie din Moscova, înaltul reprezentant al diplomaţiei ruse a subliniat că “situaţia în domeniul stabilităţii strategice continuă să se deterioreze şi aceasta este, din păcate, un fapt incontestabil”.

“Riscurile de asemenea cresc şi... există riscul ca un război nuclear să izbucnească, chiar şi într-o situaţie în care părţile nu au intenţia să declanşeze un conflict nuclear”, a declarat Riabkov, în discursului său intitulat “O nouă abordare şi căi de consolidare a stabilităţii strategice multilaterale”, potrivit RIA Novosti, preluată de Agerpres.

Conform responsabilului diplomatic rus, această dinamică negativă se observă în mod special în ultimul an, iar măsurile luate de “colegii occidentali” devin din ce în ce mai puţin gândite, emotive, iar în unele momente chiar 'extrem de agresive'.

În acest sens, Serghei Riabkov a acuzat Occidentul de 'blocarea' activităţii canalelor de dialog şi de continuarea demontării mecanismelor de control al armelor.

“Pledăm pentru reluarea dialogului pentru a asigura stabilitatea strategică şi securitatea internaţională”, a afirmat el, subliniind că Moscova aşteaptă un răspuns adecvat din partea Statelor Unite.

Riabkov a subliniat că Washingtonul continuă să amâne discuţiile cu privire la prelungirea tratatului START III, denumit Noul START, şi că astfel “creează artificial o stare de incertitudine”, în pofida propunerilor Rusiei de a prelungi acordul cu încă cinci ani.

''Ei (americanii) ne dau de înţeles că nu sunt pregătiţi pentru o discuţie la obiect, cel puţin deocamdată. Aparent, există tentaţia de a se 'juca' cu această nehotărâre'', a remarcat el.

În acelaşi context, ministrul rus adjunct de externe a afirmat că Moscova constată cu îngrijorare că în SUA predomină starea de spirit potrivit căreia mecanismele tradiţionale de control al armelor nu mai sunt necesare.

START III, tratatul de reducere a armelor ofensive strategice, a fost semnat în 2010 de preşedinţii rus şi american de la acea vreme, Dmitri Medvedev, respectiv Barack Obama, şi expiră în 2021.

Acesta este ultimul acord de reducere a armelor de acest tip după retragerea SUA şi a Rusiei din Tratatul INF (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare), semnat de cele două ţări în 1987 şi care stipula distrugerea de către statele semnatare a rachetelor balistice şi de croazieră cu lansare de la sol, cu rază scurtă şi medie de acţiune, adică pe distanţe cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Rusia a respins criticile Occidentului potrivit cărora ea este singura responsabilă de încetarea Tratatului INF şi a acuzat SUA că pun în pericol securitatea Europei şi sistemul global de control al armelor.

Washingtonul s-a retras oficial la 2 august din Tratatul INF, reper în controlul armamentului, după ce Moscova a refuzat să-şi distrugă - într-o manieră verificabilă - noua sa rachetă 9M729 (SSC-8, în clasificarea NATO; nucleară, mobilă şi greu de detectat) care se presupune că încalcă pactul. Rusia, care susţine că racheta sa nu depăşeşte 480 km, a reacţionat prin suspendarea obligaţiilor ce decurg din INF.