"Deşi acest aspect nu face parte din discuţiile noastre, aş vrea să transmit un mesaj clar prietenilor noştri români că foarte curând România va deveni membră a spaţiului Schengen. Fiind responsabil din punct de vedere politic pentru aceasta, am lucrat îndeaproape cu autorităţile române. România a îndeplinit aproape toate angajamentele sale, aşa că suntem foarte aproape să deschidem uşile Uniunii pentru cetăţenii români", a spus comisarul european, înainte de reuniunea ministerială UE - SUA a miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne, care se desfăşoară la Palatul Parlamentului.

Întrebat când va intra România în Schengen, comisarul european a replicat că mai sunt chestiuni tehnice şi practice de îndeplinit.

"Nu suntem foarte departe de această dată. Mai sunt câteva aspecte, mai ales tehnice, dar şi practice. Nu suntem foarte departe de această zi. (...) Suntem foarte aproape. Nu e o chestiune de timp, ci de a îndeplini toate detaliile rămase. (...) Acelaşi lucru este valabil şi pentru Bulgaria şi pentru Croaţia", a precizat el.

Marți, Olivier Costa, şeful Departamentului de studii politice şi administrative europene din cadrul Colegiului Europei din Bruges, a declarat că nu mai există motive reale pentru a ţine România şi Bulgaria în afara spaţiului Schengen.

''Nu sunt specializat în dosarul Schengen, dar cred că acum nu sunt motive reale de a ţine România şi Bulgaria în afara spaţiului Schengen. Cred că vârful de atenţie în chestiunea migraţiei este cumva de domeniul trecutului. Pe de altă parte, Comisia Europeană începe să discute din nou despre extinderea Uniunii Europene - alt dosar care a fost îngheţat - şi cred că, dacă lucrurile încep să se mişte în acest dosar, se vor mişca şi în dosarul (extinderii) Schengen'', a spus Costa, citat de Agerpres.