Directiva privind redresarea si rezolutia institutiilor bancare (BRRD), adoptata in primavara 2014, este un element central al cadrului de reglementare instituit pentru a crea un sector financiar mai sigur si mai solid in urma crizei financiare. De asemenea, este un document important pentru Uniunea bancara a UE. 

Aceste norme introduse prin BRRD ofera autoritatilor nationale instrumentele si competentele necesare pentru a atenua si gestiona dificultatile majore sau falimentul bancilor si ale marilor firme de investitii din toate statele membre ale UE.

Obiectivul este acela de a se garanta faptul ca bancile aflate in pragul insolventei pot fi restructurate fara a obliga contribuabilii sa plateasca, in vederea mentinerii stabilitatii financiare, pentru cele aflate in dificultate.

Ele prevad ca actionarii si creditorii bancilor sa isi suporte partea lor din costuri, prin intermediul unui mecanism de "recapitalizare interna".  

Data-limita pentru transpunerea acestor norme in dreptul national a fost 31 decembrie 2014.  

Sesizarea Curtii implica cel putin impunerea unei penalitati zilnice cu titlu cominatoriu, pana cand se realizeaza transpunerea integrala.