Romania a vandut in premiera eurobonduri de 2 miliarde euro, cu scadenta la 10 si 20 de ani. Nu mai revine pe pietele internationale de obligatiuni in 2015
UPDATE: Randamentul obtinut de Romania pentru emisiunea de eurobonduri pe 10 ani este de 2,84%,cel mai redus de pana acum.
Romania a obtinut, pentru emisiunea de eurobonduri pe 10 ani plasata in aceasta saptamana pe pietele externe, cel mai bun randament inregistrat vreodata pentru aceasta maturitate, respectiv 2,84%, potrivit datelor publicate vineri de Guvern.
Pentru emisiunea scadenta peste 20 de ani, prima de acest fel, randamentul a fost de 3,93%.
Suma totala contractata de Romania de pe pietele externe se ridica la 2 miliarde euro, in doua transe, una de 1,25 miliarde de euro pe 10 ani, iar cealalta de 750 de milioane de euro pe 20 ani.
Emisiunea a fost suprasubscrisa, ordinele de subscriere fiind de peste 5,5 miliarde de euro, potrivit Guvernului.
"Romania si-a asigurat intregul necesar de finantare de pe pietele externe pentru 2015, suma de 2 miliarde de euro fiind prevazuta in planurile de finantare de la inceputul anului. Succesul acestei emisiuni dovedeste increderea investitorilor in economia Romaniei", se mai arata in document.
Romania nu intentioneaza sa emita alte obligatiuni in valuta in acest an, a declarat pentru Reuters directorul de trezorerie din Ministerul Finantelor, Stefan Nanu, dupa ce Guvernul a vandut saptamana aceasta eurobonduri de doua miliarde de euro, cu scadenta la 10 si 20 de ani.
"Nu intentionam sa emitem alte obligatiuni in valuta anul acesta. In prezent inregistram excedent bugetar", a declarat joi Stefan Nanu.
"Cred ca fondurile stranse vor fi utilizate si pentru a prefinanta 2016 si nu cred ca Romania va reveni pe piete in acest an", a declarat si Martin Marinov, care gestioneaza obligatiuni de pe pietele emergente in valoare de un miliard de dolari la Raiffeisen Kapitalanalage GmbH, transmite Agerpres.
"Investitorii asteapta de mult timp ca Romania sa revina pe piata. Acestia au indicat ca sunt interesati in maturitati mai lungi si ma astept sa vad o cere buna pentru aceasta emisiune", a declarat anterior Roxana Hulea, analist la Societe Generale SA.
Urmand exemplul Poloniei si Lituaniei, care au accesat pietele internationale de obligatiuni, Romania vrea sa profite de cresterea apetitului pentru obligatiuni emise de statele emergente si a reusit saptamana aceasta sa stranga aproximativ doua miliarde de euro de pe pietele internationale.
Chiar daca randamentele pentru obligatiuni au scazut, dupa ce in iunie au atins valori ridicate din cauza tensiunilor dintre Grecia si creditorii internationali, Guvernul de la Bucuresti a decis sa vanda obligatiuni fara a beneficia de plasa de siguranta oferita de un acord cu Fondul Monetar International, o premiera dupa 2009.
Anul trecut, Romania s-a imprumutat de pe pietele externe de patru ori, strangand echivalentul a peste cinci miliarde de dolari din vanzarea de obligatiuni pe 10 si 30 de ani.
Romania beneficiaza de un rating 'Baa3' din partea Moody's si de un calificativ 'BBB minus' de la Standard & Poor's si Fitch.