Rogozin: R. Moldova vrea sa "stea la coada pentru a intra intr-un club select al motanilor grasi"
Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a comentat marti dorinta R.Moldova de a se integra in UE, apreciind ca tara vrea sa "stea la coada pentru a intra in clubul select al motanilor grasi", si a apreciat ca scrutinul parlamentar va determina orientarea geopolitica a Chisinaului, relateaza agentia Tass.
Alegerile parlamentare din 30 noiembrie "vor decide soarta Republicii Moldova, orientarea ei geopolitica. Sper ca in urma acestui scrutin la putere vor veni persoane care vor reprezenta interesele majoritatii. Cunoastem si salutam orientarea dorita de majoritatea populatiei", a declarat Rogozin, apreciind ca "majoritatea cetatenilor moldoveni ar vrea o integrare in Uniunea Vamala".
El a subliniat ca autoritatile de la Chisinau trebuie sa "garanteze moldovenilor care muncesc in Rusia dreptul la libera exprimare", in contextul in care pe teritoriul rus vor fi deschise doar cinci sectii de votare.
"Peste 700.000 de cetateni moldoveni muncesc in Rusia. Asta inseamna ca ei voteaza cu mainile, picioarele si inima pentru o apropiere de Rusia, care nu este un stat strain pentru ei", a adaugat vicepremierul. "Nu sunt convins ca orientarea politica a coalitiei actuale este pe deplin patriotica", a afirmat el.
In opinia lui Rogozin, Republica Moldova, in prezent, vrea sa "stea la coada pentru a intra in clubul select al motanilor grasi". "Insa toti inteleg foarte bine ca aceasta tara nu va fi primita in Uniunea Europeana. Stand la coada, Chisinaul va trebui sa indeplineasca niste cerinte stricte", a declarat Rogozin. "Astfel, Republica Moldova nu va avea drepturi, ci doar obligatii", a adaugat vicepremierul rus, subliniind ca nu intentioneaza sa se implice in afacerile interne ale acestei tari.
Dmitri Rogozin regreta de asemenea ca R.Moldova nu s-a consultat cu Transnistria privind asocierea cu UE, relateaza RIA Novosti.
"De ce presedintele Republicii Moldova si Guvernul nu s-au consultat cu Transnistria cand au luat decizia de semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana? Probabil, Tiraspolul ar fi spus «nu» unui astfel de acord, dar autoritatile de la Chisinau cel putin ar fi aflat formal opinia transnistrenilor", a declarat marti Rogozin.
"Peste 500.000 de persoane care locuiesc pe un alt mal al Nistrului nu au putut spune niciun cuvant in procesul de negocieri", a denuntat el.
Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana la 27 iunie, in acelasi timp cu Georgia si Ucraina. Documentul, care include si un Acord comercial aprofundat si comprehensiv, a fost ratificat joi de catre Parlamentul European.