Riscul de creditare al Ucrainei a crescut la cel mai ridicat nivel din Europa, pe fondul protestelor violente de la Kiev
Obligatiunile Ucrainei s-au prabusit, randmentul acestora a atins un nivel record, iar riscul de creditare a devenit cel mai ridicat din Europa, dupa ce autoritatile de la Kiev au folosit forta pentru a dispersa protestatarii care il contesta pe presedintele Viktor Ianukovici, relateaza Bloomberg, preluat de Mediafax.
Randamentul obligatiunilor denominate in dolari, cu maturitate in 2014, a crescut cu 2,74 puncte procentuale, la 19,34%, fata de o medie de 8,52% inregistrata de la emiterea acestora in august 2012 si un minim absolut de 5,34% atins in luna martie.
Costul asigurarii obligatiunilor Ucrainei prin CDS-uri a urcat cu 0,81 puncte procentuale, la cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani, devenind cel mai scump din Europa, inaintea celui inregistrat de Cipru.
Detinatorii de obligatiuni sunt ingrijorati ca Ucraina, care trebuie sa ramburseze datorii de 15,3 miliarde de dolari in urmatorii doi ani si a suspendat negocierile cu FMI, va avea probleme sa isi respecte obligatiile financiare.
Oponentii lui Ianukovici incearca sa blocheze cladirile guvernamentale si vor sa declanseze o greva nationala, dupa ce presedintele a refuzat sa semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeana, optand in schimb pentru legaturi mai stranse cu Rusia.
Cel putin 109 persoane au fost spitalizate in urma ciocnirilor de noaptea trecuta dintre politie si protestatari, potrivit unui comunicat al guvernului.
"Instabilitatea este principalul factor care sperie investitorii. Nu se stie cum vor evolua evenimentele, este neclar care va fi solutia, ceea ce este cel mai rau lucru pentru detinatorii de obligatiuni", a declarat Ilia Mozgovoi, director la Allianz Investments in Moscova.
Guvernatorul bancii centrale a Ucrainei, Ihor Sorkin, a afirmat intr-o postare video pe site-ul institutiei ca aceasta isi va creste prezenta pe piata monetara, pentru pastrarea echilibrului si reducerea riscurilor.
Sorkin a cerut populatiei sa isi pastreze increderea in bancile tarii si in siguranta depozitelor lor.
Pe acelasi subiect: