Ministrii nu se vor mai intalni miercuri inaintea reuniunilor sefilor de state si de guverne din UE si zona euro, insa pachetul de masuri care ar trebui sa puna capat crizei din zoan euro este inca asteptat pentru miercuri, au declarat mai multe surse apropiate situatiei.

Ministrul german al Finantelor: Guvernele europene incearca sa convinga bancile sa accepte o pierdere mai mare pe Grecia

Liderii UE au incredintat, duminica, ministrilor de Finante din UE sarcina de a incheia lucrarile pregatitoare pentru reiunea de miercuri inainte de sosirea sefilor de state si de guverne.

Un purtator de cuvant al biroului Marii Britanii la UE a declarat ca presedintia poloneza a UE "tocmai a confirmat ca nu va avea loc miercuri reuniunea ECOFIN. Au spus ca este o decizie finala". Mai multe surse au confirmat ca este putin probabil ca reuniunea ministrilor de Finante sa mai aiba loc.

Totusi, oficiali importanti ai UE intentioneaza sa-si finalizeze proiectele pentru miercuri. "Lucram la solutii convingatoare si solide pentru a livra maine (la Consiliul European si reuniunea liderilor din zona euro, n.r.) un pachet amplu pentru stabilitate si crestere. Este timpul sa incheiem incertitudinea", a spus intr-o conferinta de presa presedintele CE, José Manuel Barroso.

Doi oficiali au declarat ca ministrii de Finante s-ar putea intalni din nou dupa reuniunea sefilor de stat si de guverne din zona euro pentru a semna un eventual pachet de masuri. Un summit al ministrilor ar putea avea loc joi sau vineri, au spus sursele.

La reuniunea de duminica au izbucnit divergente intre statele din zona euro si mai multe tari din afara uniunii monetare referitor la o modalitate prin care statele UE din afara zonei euro ar putea semna pachetul final de masuri.

Situatia fost partial rezolvata prin convocarea unei reuniuni a celor 27 de lideri UE inaintea summit-ului zonei euro, cu scopul discutarii pachetului de masuri. Cum decizia finala ar fi luata de liderii zonei euro, pe probleme critice precum planul de recapitalizare a bancilor si masurile pentru Grecia, tarile care nu au adoptat euro vor sa semneze pachetul final. Asa ceva s-ar putea realiza prin convocarea unei reuniuni a ministrilor de Finante ulterior pentru o ratificare a deciziei.

Germania se opune unei prevederi din proiectul de acord al UE pentru summit-ul de miercuri, care sustine ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa continue achizitiile de obligatiuni suverane de pe pietele secundare, a declarat cancelarul Angela Merkel, scrie Reuters. "Aceasta prevedere nu are acordul nostru", a afirmat Merkel, adaugand ca Germania nu vrea ca declaratia politicienilor sa spuna BCE ce are de facut.

Merkel a lasat deschisa intrebarea daca BCE va face o declaratie in aceasta privinta.

Potrivit unui proiect obtinut de Reuters, liderii din zona euro vor cere BCE sa continue "masurile non-standard, in actualele circumstante exceptionale", expresie care, potrivit unor surse comunitare, se refera la achizitiile bancii de obligatiuni ale unor tari precum Italia si Spania.

Bursele europene, in scadere

Actiunile marilor companii europene au incheiat tranzactiile de marti in scadere, dupa un maxim al ultimelor 11 saptamani atins in timpul sedintei, din cauza temerilor ca summit-ul UE de miercuri ar putea sa nu aduca un plan curajos si complet de oprire a crizei datoriilor, transmite Reuters.

"Pietele asteapta foarte multe, politicienii trebuie sa vina cu ceva spectaculos pentru a convinge investitorii. Pietele vor sa vada o solutie pentru Grecia, recapitalizarea bancilor si extinderea fondului de salvare", a declarat Philippe Gijsels, directorul departamentului de cercetari al BNO Paribas Fortis Global Markets.

Cele mai afectate actiuni au fost ale companiilor de constructii si de materiale de constructie, indicele de profil coborand cu 1,9%, iar cel pentru sectorul bancar cu 1,2%.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a scazut cu 0,7%

Pe alte piete europene, indicele londonez FTSE 100 a coborat cu 0,41%, DAX al bursei din Frankfurt cu 0,14%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 1,43%.

Citeste si

FT: Fondurile de investitii americane dau "tarcoale" statelor europene lovite de criza