După anunţarea datelor, moneda Turciei se tranzacţiona la 6,927 lire/USD, după ce în mai se depreciase la un nivel record, pe fondul temerilor investitorilor privind imposibilitatea Băncii Centrale de a apăra lira turcească.

În ultimele două săptămâni lira turcească s-a depreciat cu a 1,5% faţă de dolar. Analiştii se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să crească la 12,10% în iulie, după ce urcase la 12,62% în iunie, scrie Agerpres.

Cea mai mare creştere a preţurilor de consum în iulie s-a înregistrat în sectorul transporturilor (2,44%), în timp ce preţurile articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte au scăzut cu 3,48%, iar preţurile alimentelor şi băuturilor non-alcoolice au scăzut cu 1,28%, arată datele Institutului de Statistică din Turcia (TUIK).

Guvernatorul Băncii Centrale a Turciei, Murat Uysal, a majorat ţinta de inflaţie la sfârşitul anului, de la 7,4% la 8,9%.

De asemenea, Banca Centrală a Turciei (CBRT) a menţinut în iulie dobânda de referinţă la 8,25%, după ce anterior îşi exprimase disponibilitatea de a înăspri politica monetară pentru a ţine sub control inflaţia şi a atenua efectele pandemiei.

Numărul de cazuri de COVID-19 a ajuns la 233.851 în Turcia, iar numărul de decese este de 5.747. Autorităţile de la Ankara au adoptat măsuri stricte pentru a stopa răspândirea epidemiei.