"Dupa ceea ce am realizat la Minsk, nu este vorba doar despre bombardarea unor ucraineni si cartiere locuite, ci este vorba despre un atac asupra rezultatelor noastre de la Minsk, fara explicatii", a declarat vineri Porosenko, citat de BBC News Online.

"Din nefericire, dupa (negocierile de la) Minsk, operatiunile ofensive ale Rusiei s-au intensificat", a acuzat el, adaugand ca Kievul "este convins ca rezultatele de la Minsk se afla intr-un mare pericol".

Statele Unite s-au declarat, de asemenea, foarte ingrijorate de informatii potrivit carora armament greu este adus, peste frontiera cu Rusia, in regiunea de conflict din estul Ucrainei

Bombardamente se auzeau sambata dimineata in fieful separatist prorus Donetk.

De altfel, analistii in pilitica internationala apreciaza ca acordul negociat la Minsk de liderii german si francez cu Rusia are sanse mici sa-i limiteze ambitia lui Vladimir Putin de a crea un stat marioneta in estul Ucrainei, care ar putea fi folosit pentru a sabota restul tarii, ci, dimpotriva, face posibil acest proiect.

Deocamdata nu este clar daca acordul incheiat joi va dura suficient cat sa fie implementata prima si cea mai importanta prevedere a sa, incetarea focului, stabilita pentru duminica.

Insa acordul privind conflictul ucrainean are sanse mici sa-i limiteze ambitia lui Vladimir Putin de a crea un stat marioneta in estul Ucrainei, care ar putea fi folosit pentru a sabota restul tarii. De fapt, in cazul improbabil in care va fi aplicat deplin, pactul ar putea face posibil acest proiect al presedintelui rus, comenteaza Washington Post in editia electronica, potrivit Mediafax.

Rezultatul negocierilor maraton de la Minsk reflecta dezechilibrul intre un lider al Kremlinului care isi foloseste forta militara si liderii europeni care nu doar ca nu sunt dispusi sa raspunda, dar incearca sa impiedice Ucraina sa obtina mijloacele de care are nevoie pentru a se apara. in schimbul promisiunii unei "detensionari", care era scopul lor principal, liderii europeni l-au determinat pe Porosenko sa accepte conditii care ii ofera lui Putin drept de veto asupra oricarui acord politic final in estul Ucrainei si permisiunea de a continua sa incalce suveranitatea tarii intre timp, comenteaza cotidianul american.

In plus, controlul asupra frontierei dintre Rusia si Ucraina nu va fi preluat de Kiev pana la sfarsitul anului si asta numai dupa o "reforma constitutionala" acceptabila pentru Moscova si separatistii din regiunile ucrainene proruse. Fara a avea controlul frontierelor, Ucraina nu poate impiedica intrarea fortelor, proviziilor si agentilor din Rusia. Acordul prevede de asemenea retragerea "'formatiunilor armate straine" din Ucraina, dar nu are un termen-limita, in timp ce Putin sustine ca NATO are "legiuni" in tara, nu Rusia.

Nu este de mirare ca Porosenko a afirmat, dupa negocieri, ca "principalul obiectiv atins" este promisiunea unui armistitiu, alaturi de retragerea armamentului greu de ambele parti in urmatoarele doua saptamani, scrie Washington Post. Dar chiar si aceasta perspectiva este intunecata de cererea lui Putin ca miile de soldati ucraineni care apara Debalteve sa "depuna armele". Acest fapt ar transfera de facto controlul asupra orasului catre statul separatist pe care il construieste Rusia.

Acesta nu este insa singurul castig al lui Putin. Acceptand initiativa diplomatica a europenilor, el s-a asigurat ca UE nu impune noi sanctiuni Rusiei la summitul de joi. Putin i-a oferit de asemenea presedintelui american Barack Obama motive sa respinga cererile celor din administratia sa care sustin livrarea de armament Ucrainei.

Administratia SUA a anuntat chiar ca ar putea reduce sanctiunile existente impotriva Rusiei dupa ce acordul va fi "implementat deplin". Dar in lipsa presiunii economice si militare, Putin nu va indeplini niciodata aceste conditii, conchide cotidianul american.