Cartelul celor 14 tari producatoare de petrol se va confrunta cu o perspectiva sumbra asupra economiei globale si cu o cerere slaba a petrolului.

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se teme de perspectiva cresterii productiei de petrol din Statele Unite, pe fondul promisiunii lui Trump de a deschide toate perimetrele de pamant si apa pentru explorarea combustibilului mineral.

Dinamica OPEC s-ar putea schimba, avand in vedere promisiunea lui Trump de a inaspri politicile asupra Iranului, la doar cateva luni dupa ce companiile petroliere au inceput sa se reintoarca in Republica Islamica Iran.

Sursele din cadrul OPEC au declarat ca se asteapta ca pretul petrolului sa ramana scazut in zilele si saptamanile care vor urma din cauza ingrijorarii fata de economia globala si a nesigurantei in ceea ce priveste politicile lui Trump pentru Orientul Mijlociu.

Politicile energetice ale lui Trump nu au fost detaliate. Trump declara ca este in favoarea eliminarii reglementarilor din sectorul petrolier, deschizand regiunile federale pentru forare si promitand sa reactiveze proiectul unei conducte de petrol transcanadiana si transamericana si sa sprijine industria de carbune.

Urmatoare intalnire OPEC va avea loc pe 30 noiembrie.

Citeste si: Ce urmeaza dupa “taifunul Trump”. Cum i-a convins mogulul imobiliarelor pe americani sa-l puna in fruntea celei mai mari economii a lumii si cinci intrebari pentru viitorul lider de la Casa Alba

Pe de alta parte, Agentia Internationala pentru Energie (IEA) a transmis joi ca, din punctul sau de vedere, este "improbabil" ca alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA sa altereze in mod semnificativ piata petrolului pe termen scurt.

In raportul sau lunar privind piata petrolului, reprezentantii IEA subliniaza ca asteapta mai multe detalii legate de politicile energetice ale lui Trump incepand cu preluarea functiei, pentru a le integra in editia sa din 2017 privind piata petrolului pe termen mediu.

Lumea, "inundata" de prea mult petrol

Agentia, ce reuneste marile tari consumatoare de energie membre ale Organizatiei Pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (cea mai mare fiind SUA) se concentreaza in acest raport pe viitoarea reuniune din 30 noiembrie, cand a convocat la Viena Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cu scopul de a stabili un plafon pentru extractia sa de petrol.

In octombrie, OPEC "a pompat" cu 230.000 barili pe zi mai mult fata de septembrie, in special ca urmare a recuperarii activitatii in Nigeria si Libia, precum si in Irak, care a ajuns la un nou maxim istoric (4,60 milioane barili), dar si pentru ca Iran continua sa se apropie de nivelul productiei pe care il avea inainte de sanctiunile internationale (3,75 milioane).

In plus, si producatorii din afara cartelului au inregistrat o crestere a productiei cu 485.000 barili pe zi in octombrie, pana la 57 milioane barili si asta, in special, gratie zacamintelor din Marea Nordului, Rusia si Kazahstan.

IEA considera ca Rusia, care este in prezent cel mai mare producator mondial de petrol, isi va majora productia anul acesta cu 230.000 barili pe zi si ca tendinta actuala va duce la o noua majorare de circa 200.000 de barili in 2017.
La aceasta se adauga estimarile de crestere si pentru Brazilia, Canada si Kazahstan, tari ce nu fac parte din OPEC, cu 500.000 barili pe zi anul viitor, dupa ce in 2016 o redusesera cu 900.000 barili.

In ceea ce priveste cererea, autorii studiului nu si-au modificat previziunile, acestia estimand ca lumea va consuma anul acesta, in medie, 96,3 milioane barili pe zi, in crestere cu 1,2 milioane de barili comparativ cu 2015. Pentru 2017 se preconizeaza o crestere tot de 1,2 milioane barili, pana la 97,5 milioane barili pe zi.

Reprezentantii IEA considera ca nu exista semne ca activitatea economica sa absoarba mai mult petrol.
Una dintre principalele concluzii este ca, daca nu va exista un acord in cadrul OPEC si unele dintre tarile sale membre vor continua sa isi majoreze productia, excesul de oferta va persista pe piata, cu putine sanse ca pretul barilului sa creasca semnificativ. Chiar mai mult, daca aceasta situatie se va mentine in 2017, exista riscul ca preturile sa inceapa sa scada.