Indicatorul Purchasing Managers Index (PMI) pentru zona euro a coborat de la 53,8 in luna iulie la 52,8 in august, potrivit unui sondaj realizat de firma de analiza Markit. Aceasta scadere depaseste asteptarile analistilor de la Bloomberg, care au anticipat un declin al indicatorului la 53,4.

In ceea ce priveste productia in zona euro, aceasta s-a contractat, indicele ajungand la cel mai scazut nivel din ultimele 13 luni, coborand de la 51,8 la 50,8. De asemenea, indicele activitatii din sectorul serviciilor a inregistrat un declin in august fata de luna iulie, de la 54,2 la 53,5.

Cu toate acestea, faptul ca PMI a ramas peste pragul de 50 de puncte inseamna ca economia zonei euro se afla inca in crestere.

"Dat fiind ca exista o temere fata de impactul puternic al conflictului dintre Rusia si Ucraina, aceste date sunt un semn al stabilitatii economiei zonei euro", a declarat Chiara Corsa, economista la UniCredit din Milano.

Ea a adaugat, totusi, ca incetinirea ritmului tranzactiilor comerciale la nivel global ar trebui sa fie un semnal de alarma in perspectiva rezultatelor de la finalul celui de-al treilea trimestru.

Dupa ce indicatorul PMI a relevat o crestere constanta a economiei timp de peste un an, aceasta extindere s-a oprit in mod neasteptat in cel de-al doilea trimestru, pe fondul scaderii celor mai mari economii nationale din regiune, printre care cea a Germaniei si a Italiei.

In conditiile in care inflatia se afla sub nivelul de 1% inca din octombrie, rata somajului aproape a atins un maximum istoric de 11,5%, iar tensiunile din estul Ucrainei se accentueaza, Banca Centrala Europeana a implementat, in iunie, un pachet de masuri pentru stimularea economiei.