Cercetatorii de la un institut german cred ca au rezolvat problema.

Robotul lor are trasaturi umane,  zambeste cand totul este in regula si este trist cand sunt probleme de productie. PI-4 Workbot isi foloseste cele doua brate si are trei camere video pe post de ochi pentru a inspecta emblemele unui constructor auto in mijlocul volanului, la fiecare masina. Daca gaseste defecte se intristeaza.

Inventatorii sunt convinsi ca expresia faciala, adica un chip vesel sau unul trist, este cea mai buna metoda de comunicare.

"Fie ca esti japonez, german sau american poti recunoaste foarte usor daca robotul a verificat o piesa de care e multumit sau daca piesa are defecte. Asta inseamna ca n-ai nevoie de manual ca sa te intelegi cu robotul", a declarat Matthias Krinke, director Pi4 Robotics, Berlin

Inventatorii au primit deja comenzi pentru robotul care face fete fete. Este foarte util la liniile de asamblare, mai ales cand este nevoie de cresterea productiei si nu exista suficienta forta de munca. Iar muncitorii n-au de ce sa se planga de colegul lor temporar. Nu oboseste si isi indeplineste sarcinile fara gres. Si reuseste sa se faca imediat, daca nu placut, macar inteles.