Primul pas catre Statele Unite ale Europei. CE vrea control mai strict asupra bugetelor tarilor din zona euro si reprezentare unica la FMI
Comisia Europeana (CE) va propune miercuri un control si o monitorizare mult mai stricta a bugetelor tarilor din zona euro, care daca vor functiona ar putea permite in cativa ani infiintarea obligatiunilor comune, a declarat un oficial din regiune, citat de Reuters. In acelasi timp, CE va propune ca zona euro sa aiba o reprezentare unica la Fondul Monetar International, a declarat vicepresedintele CE, Vivian Reding.
Executivul UE va propune doua reglementari menite sa consolideze guvernanta economica a zonei euro, intr-o incercare de calmare a temerilor legate de sustenabilitatea proiectului monedei unice.
CE va prezenta totodata un studiu cu trei optiuni privind crearea unor obligatiuni comune pentru cele 17 tari care folosesc moneda unica, dar fara concluzii sau sugestii referitoare la cea mai buna solutie.
Prima reglementare propusa de Comisie se refera la posibilitatea obtinerii de imprumuturi de urgenta din fondurile de salvare ale zonei euro, actuale sau viitoare, dar cu conditia acceptarii in prealabil a monitorizarii economiei de catre CE.
Oficialul a spus ca monitorizarea va fi chiar mai extinsa decat in cazul Greciei, Portugaliei si Irlandei, tari care au primit ajutor financiar de urgenta.
"Daca un stat este pus sub aceasta supraveghere sporita, din cauza riscului de a cere un program de sprijin, atunci prezenta reprezentantilor Comisiei ar fi aproape permanenta", a aratat sursa.
In cazul in care o tara va refuza supravegherea, atunci nu va avea dreptul la asistenta prin Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (FESF), care va deveni Mecanismul European de Stabilitate de la jumatatea lui 2013.
A doua reglementare va da Comisiei dreptul sa analizeze proiectele de buget ale tarilor din zona euro, sa faca sugestii pentru schimbari sau chiar sa ceara un nou proiect de buget, daca cel prezentat nu respecta criteriile convenite.
Comisia va propune totodata ca proiectele de buget ale tarilor din zona euro sa fie construite in baza estimarilor unei institutii independente si nu ale unei agentii guvernamentale.
Daca aceste propuneri vor fi acceptate si vor conduce la un control imbunatatit asupra bugetelor din zona euro, zona euro ar putea emite obligatiuni comune, a spus oficialul, referindu-se la un studiu al Comisiei privind "obligatiunile de stabilitate”.
Accesul la aceste obligatiuni este deschis tuturor celor 17 state din regiune, nu doar celor care au rating "AAA", de exemplu. Nu este clar cine ar putea emite astfel de obligatiuni comune, dar sursa a spus ca ar putea fi infiintat un birou de management al datoriilor, atasat Comisiei.
CE vrea ca zona euro sa aiba reprezentare unica la FMI
CE va propune, totodata, ca zona euro sa aiba o reprezentare unica la Fondul Monetar International, a declarat vicepresedintele CE, Vivian Reding.
"Zona euro va fi consolidata si vorbeste pe o singura voce", a afirmat Reding intr-un articol publicat de Wall Street Journal.
Ideea unei reprezentari unice a celor 17 tari din zona euro in consiliul de administratie al Fondului a fost sustinuta in mai multe randuri de CE, in ultimii ani.
Propunerea a fost dezbatuta la o reuniune a ministrilor de Finante din regiune, in iulie 2009, dar majoritatea tarilor au respins-o.
Germania si Franta au fost atunci impotriva si nu exista indicii sa si-ar fi schimbat opinia.
Consiliul de administratie al FMI este forul deciziilor curente al institutiei. Este format din 24 de locuri, dintre care opt sunt ocupate fiecare de cate o tara si 16 de grupuri de tari. Zona euro detine in prezent cinci locuri.
Reprezentarea printr-un singur loc ar permite zonei euro sa faciliteze promisiunea Uniunii Europene de a renunta la doua posturi in conducerea FMI, in 2012, dar si de a obtine dreptul de veto, detinut in prezent doar de Statele Unite.
Mai multe despre:
#Comisia Europeana#criza datoriilor din zona euro#Statele Unite ale Europei#UE#zona euro
Pe acelasi subiect: